Rusia și Ucraina ajung la un înțelegere privind repatrierea a 48 de copii

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord pentru schimbul a 48 de copii strămutați de război. În urma unei întâlniri în Qatar, intermediată de țara respectivă, 29...

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord pentru schimbul a 48 de copii strămutați de război. În urma unei întâlniri în Qatar, intermediată de țara respectivă, 29 dintre acești copii vor reveni în Ucraina, iar 19 vor merge în Rusia. Comisara rusă pentru copii, Maria Lvova-Belova, a confirmat acest lucru, iar acțiunea este transmisă de AFP și preluată de Agerpres.

Maria Lvova-Belova, sub mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională în martie anul trecut, a declarat că acest schimb este rezultatul negocierilor și al eforturilor diplomatice.

Ucraina și CPI acuză Rusia că a dus mii de copii din teritoriile ucrainene ocupate fără a fi strămutați de război, o acuzație respinsă vehement de Moscova. Autoritățile ruse afirmă că protejează copiii și că acceptă să-i transfere rudelor lor din Ucraina la cerere.

Rusia pretinde că a instituit un program special pentru acești copii, unii fiind trimiși în tabere cu accent pe educație patriotică. În martie, alți patru copii ucraineni au fost repatriați din Rusia, cu medierea Qatarului, după o operație similară desfășurată luna anterioară, care a implicat 11 copii.

Ucraina estimează că peste 20.000 de copii din zonele ucrainene ocupate au fost deportați în Rusia, iar mai puțin de 400 au fost până acum repatriați în Ucraina.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article