Rusia și China condamnă la unison politica provocatoare a SUA

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avut luni, 9 ianuarie, prima discuţie telefonică cu noul său omolog chinez Qin Gang, care a preluat pe 31 decembrie conducerea...

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avut luni, 9 ianuarie, prima discuţie telefonică cu noul său omolog chinez Qin Gang, care a preluat pe 31 decembrie conducerea diplomaţiei de la Beijing, a anunţat MAE rus, potrivit agenţiei EFE.

”Ministrul rus l-a felicitat pe colegul său chinez pentru recenta numire şi i-a urat succes în noul său post”, menţionează Ministerul rus de Externe într-un comunicat, transmite breakingnews.md cu referire la ziare.com.

Lavrov şi Qin, fost ambasador al Chinei în SUA, au condamnat politica Washingtonului şi a aliaţilor acestuia de impunere a ”hegemoniei” în lume şi de provocare a ”confruntării” cu Rusia şi China.

Ei au denunţat, de asemenea, ingerinţa în afacerile interne ale acestor două ţări şi încercările Occidentului de a îngrădi dezvoltarea lor prin sancţiuni şi alte ”metode ilegitime”.

”Moscova şi Beijingul au constatat identitatea poziţiilor lor asupra problemelor mondiale”, mai subliniază MAE rus, adăugând că Lavrov l-a invitat pe omologul său chinez să efectueze o vizită în Rusia.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întrevedere prin videoconferinţă cu omologul său chinez Xi Jinping, în urma căreia Kremlinul a anunţat că în primăvară va avea loc o vizită a preşedintelui chinez în Rusia.

Relaţiile dintre Moscova şi Beijing sunt ”cele mai bune din istorie şi un model de cooperare între marile puteri ale secolului al XXI-lea”, a apreciat Putin în cadrul acelei discuţii.

In this article