Rusia și-a retras trupele din Nagorno-Karabah

Rusia a închis miercuri o bază militară din Azerbaidjan, unde erau dislocați aproape 2.000 de soldați ai săi, după ce forțele azere au recucerit zona anul trecut, în...

Rusia a închis miercuri o bază militară din Azerbaidjan, unde erau dislocați aproape 2.000 de soldați ai săi, după ce forțele azere au recucerit zona anul trecut, în pofida unei misiuni rusești de doi ani pentru a preveni un război între Azerbaidjan și Armenia, relatează Reuters.

Un contingent de 1.960 de militari era cazat în 10 cazarme la baza din Hojalî, un oraș din regiunea muntoasă Karabah, transmite breakingnews.md cu referire la agerpres.ro.

În pofida acestei desfășurări, Azerbaidjanul a recucerit Karabah printr-o ofensivă fulgerătoare în septembrie trecut, provocând un exod al celor peste 100.000 de etnici armeni care se bucurau de o independență de facto de când s-au desprins de Azerbaidjan în anii 1990, în primul dintre cele două războaie dintre azerii musulmani și armenii creștini în Caucazul de Sud.

„Prezența forțelor ruse de menținere a păcii a făcut posibilă instaurarea păcii pe teritoriul Azerbaidjanului”, a declarat general-colonelul rus, Evgheni Nikiforov, la ceremonia de plecare.

Șeful Statului Major al armatei azere, general-colonelul Kerim Valiev, a declarat că Rusia a depus „toate eforturile pentru a instaura pacea în regiunea economică Karabah” și pentru a pune capăt unui conflict ce dura de decenii.

Armenia are o viziune foarte diferită asupra rolului Rusiei în acest conflict. Erevanul a acuzat Moscova că nu a făcut nimic pentru a împiedica Azerbaidjanul să cucerească Karabahul cu forța și să comită ceea ce ea numește purificare etnică, lucru pe care Azerbaidjanul îl neagă.

Armenia și-a suspendat participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, un format de apărare compus din ex-state sovietice dominat de Rusia.

De altfel, reprezentanții Armeniei nu au fost prezenți la ceremonia de miercuri, unde au fost interpretate dansuri populare și cântece patriotice, iar trupele ruse au plecat pe acordurile unei fanfare militare.

Forțele ruse, a mai spus generalul Nikiforov, au oferit asistență umanitară, au dezamorsat 30.000 de dispozitive explozive, au facilitat întoarcerea a 100 de prizonieri de război și înapoierea trupurilor a peste 1.900 de soldați căzuți de ambele tabere. „Militarii ruși și-au îndeplinit sarcina care le-a fost încredințată”, a spus el.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

 

In this article