Rusia recrutează în masă deținuți pentru a-i trimite să lupte în Ucraina

Deținuții din Rusia care au experiență de luptă sunt recrutați în masă pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina, a anunțat grupul pentru drepturile deținuților Gulagu.net, potrivit...

Deținuții din Rusia care au experiență de luptă sunt recrutați în masă pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina, a anunțat grupul pentru drepturile deținuților Gulagu.net, potrivit The Moscow Times.

Reprezentanții contractorului militar privat Wagner, care are legături cu Kremlinul, și ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ar fi oferit condamnaților posibilitatea de a lupta în război sau de a participa la restaurarea și deminarea teritoriilor ucrainene ocupate. Potrivit Gulagu.net, campaniile de recrutare au avut loc recent în colonii penitenciare din mai multe orașe de pe teritoriul Federației Ruse, printre care Sankt Petersburg, Tver, Riazan și Smolensk, precum și din Rostov, Voronej și Lipețk.

Aproximativ 300 de prizonieri din republica Adîgheia din sudul Rusiei ar fi fost de acord să se alăture forțelor ruse din Ucraina.

O înregistrare video plină de înjurături din Adîgheia, publicată duminică de Gulagu.net, arată mai mulți deținuți care hoinăresc în jurul curții închisorii înainte de ceea ce autorii înregistrării pretind că ar fi fost discuții cu reprezentanți ai grupării militare Wagner.

Gulagu.net a relatat sâmbătă că 10 deținuți au fost recrutați săptămâna trecută dintr-o colonie penală din Nijni Novgorod. Luni, ONG-ul a anunțat că alți 60 de deținuți dintr-o altă colonie penală din Nijni Novgorod au fost de acord să semneze contracte militare.

Organizația spune că a obținut aceste informații de la rude și deținuți care au contactat ei înșiși ONG-ul prin intermediul liniei telefonice directe a acestuia.

Relatarea ONG-ului coroborează investigații independente ale presei care-i prezintă în detaliu pe recrutorii Wagner ce oferă salarii mari și compensații familiilor deținuților în caz de deces. Această campanie neconvențională de recrutare pare a fi o încercare a armatei ruse de a-și înlocui forțele epuizate în cele patru luni de război din Ucraina.

In this article