Rusia închide robinetul de petrol către Occident

Rusia nu va livra petrol sau produse petroliere către ţările care impun un plafon de preţ pentru exporturile sale de petrol şi ar putea, de asemenea, să reducă...

Rusia nu va livra petrol sau produse petroliere către ţările care impun un plafon de preţ pentru exporturile sale de petrol şi ar putea, de asemenea, să reducă producţia de ţiţei, a declarat luni viceprim-ministrul Alexander Novak, citat de Reuters.

El a reiterat că Rusia rămâne un furnizor de petrol de încredere şi că introducerea unui plafon de preţ pentru petrolul rus va declanşa o scădere a ofertei, informează News.ro.

Uniunea Europeană va aplica un embargou asupra importurilor de petrol din Rusia, care va intra în vigoare pe 5 decembrie, urmat în februarie de un embargou asupra importurilor de produse petroliere din această ţară, din cauza invaziei ruse în Ucraina.

În acelaşi timp, statele G7 vor permite furnizorilor de servicii de transport să ajute la exportul petrolului rusesc, datr doar la preţuri mici obligatorii. Măsura va intra în vigoare tot pe 5 decembrie.

Preţul petrolului Brent pentru ianuarie a închis luni în declin cu 17 cenţi, la 87,45 dolari pe baril, iar preţul petrolului US WTI pentru decembrie în scădere cu 35 de cenţi, la 79,73 dolari pe baril. Contractele WTI pentru ianuarie, mai active, au coborât cu 7 cenţi, la 80,04 dolari pe baril.

In this article