Rusia, condamnată la CEDO pentru detenție ilegală în Transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă în cazul a doi bărbați care au fost arestați sau au făcut închisoare în regiunea transnistreană. Oleksandr Lipovcenko,...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă în cazul a doi bărbați care au fost arestați sau au făcut închisoare în regiunea transnistreană.

Oleksandr Lipovcenko, cetățean ucrainean, a fost arestat în 2015 de autoritățile de facto din Transnistria după ce a criticat regimul pe rețelele de socializare. În 2016 a fost condamnat pentru incitare la extremism la 3,5 ani de închisoare și a ispășit întreaga pedeapsă, potrivit stiripesurse.ro.

El s-a plâns la CEDO că arestarea și condamnarea sa au fost ilegale, că a fost deținut în condiții inadecvate: celulele erau supraaglomerate, nu a primit îngrijiri medicale și a fost forțat să urmeze tratament psihiatric atunci când a intrat în greva foamei.

Oleg Halabudenco, cetățean moldovean, lucra part-time lector la Universitatea din Tiraspol și a fost reținut în 2016 sub acuzația că ar fi luat mită de la un student. A fost eliberat după ce a plătit cauțiune, însă „tribunalul orașului Tiraspol” a anulat ulterior decizia și a emis un mandat de arestare pe numele lui. Bărbatul a părăsit regiunea transnistreană, dar cauțiunea pe care o plătise anterior a fost confiscată.

Invocând încălcarea dreptului la viața privată și a libertății de circulație, el s-a plâns că nu mai poate merge în Transnistria și nu-și mai poate continua activitatea profesională acolo din cauza mandatului de arest.

Ambii reclamanți au spus că nu au avut căi de atac în privința plângerilor lor. CEDO a constatat că le-au fost încălcate drepturile (la libertate și siguranță, la un proces echitabil, la un remediu efectiv, libertatea de circulație, interzicerea torturii și tratamentului degradant) de către Federația Rusă, și nu de către R. Moldova.

Rusia ar urma să plătească 26.000 de euro primului reclamant și 6.500 de euro celui de-al doilea, în calitate de prejudiciu moral, și câte 4.000 de euro la fiecare, cu titlu de cheltuieli de judecată.

În 1997, atunci când a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, R. Moldova a explicat că nu va putea asigura respectarea ei în republica separatistă din stânga Nistrului, astfel că, atunci când constată încălcări comise în regiunea transnistreană, CEDO condamnă Federația Rusă, care controlează, de fapt, regiunea.

De exemplu, în 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educație a elevilor școlilor cu predare în limba română din Transnistria, însă la mai bine de 10 ani după această decizie Rusia nu le-a plătit reclamanților prejudiciul, în sumă de 1,7 milioane de euro.

In this article