Rusia a impus sancțiuni unor oficiali britanici. 18 persoane sunt acuzate de „rusofobie”

Rusia a impus luni sancțiuni împotriva a 18 cetățeni britanici, inclusiv a unor academicieni de top și experți, pentru ceea ce Moscova a spus că este o încercare...

Rusia a impus luni sancțiuni împotriva a 18 cetățeni britanici, inclusiv a unor academicieni de top și experți, pentru ceea ce Moscova a spus că este o încercare de a demoniza Rusia și de a amplifica războiul din Ucraina, acuzându-i de „rusofobie”, transmite Reuters.

„Suntem forțați să afirmăm că reprezentanții britanici acuzați de rusofobie nu se sfiesc să încerce să discrediteze sistemul constituțional și procesele socio-politice din țara noastră”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei.

„Așa-numitele „fabrici de creiere” care funcționează pe baza celor mai mari instituții de învățământ britanice și occidentale au o contribuție semnificativă la activitatea subversivă a Londrei în direcția rusă”, se mai spune în comunicat.

Au fost anunțate sancțiuni personale împotriva ministrului britanic de stat pentru înzestrare James Cartlidge, a consilierului adjunct pentru securitate națională Sarah MacIntosh și a directorului submarinelor Simon Asquith.

Alții vizați au fost Stuart Peach, trimisul special al premierului britanic în Balcanii de Vest, precum și lorzii Dan Hannan și Michael Ashcroft.

Printre cadrele universitare sancționate se numără istoricii Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia și experți precum Roy Allison de la Oxford, Graeme Robertson de la Universitatea din Carolina de Nord, Calder Walton de la Harvard și James Sherr de la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate în Tallinn.

In this article