Rosian Vasiloi, bănuit de neglijență în cazul tragediei de la Aeroport

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, în cazul tragediei din...

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, în cazul tragediei din 30 iunie 2023, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Vasiloi a scris că va coopera cu ancheta și că va prezenta și un raport, iar între timp va solicita un concediu neplătit pe o perioadă de peste 30 de zile.

De asemenea, Vasiloi a menționat că l-a anunțat ministrul Afacerilor de Interne, Adrian Efros, despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul cauzei penale.

„În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse. De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii R. Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile”, a scris Vasiloi.

Vasiloi a mai scris că se angajează să coopereze în totalitate cu organul de urmărire penală, astfel încât adevărul să fie stabilit.

Breakingnews.md amintește că, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat raportul privind atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău din data de 30 iunie.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta Aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior, atacatorul a mai împușcat un bărbat, angajat în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Pe 4 iulie 2023, în Republica Moldova a fost decretată zi de doliu național, iar drapelele de stat au fost coborâte în bernă. Șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Munteanu, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră al MAI.

Agresorul, rănit în schimbul de focuri din timpul asaltului, a murit pe 3 iulie 2023 la spital.

In this article