Republica Moldova va participa la Concursul Internațional pentru tineri Intel AI Global Impact Festival 2023

10 elevi și un cadru didactic vor participa la ediția din anul curent a Concursului Internațional pentru tineri Intel AI Global Impact Festival 2023, care va avea loc...

10 elevi și un cadru didactic vor participa la ediția din anul curent a Concursului Internațional pentru tineri Intel AI Global Impact Festival 2023, care va avea loc în luna septembrie. Tinerii din țara noastră vor prezenta în cadrul competiției mai multe proiecte de Inteligență Artificială, precum prototipul mașinii fără șofer, sistem de vizualizare computațională împotriva bacteriilor, proiect de detectare a limbajelor semnelor pentru integrarea persoanelor surde, detectarea celulelor din sângele uman. Elevii au vârstele cuprinse între 15-19 ani și sunt finaliștii Competiției Naționale „Tekwill Junior Ambassadors”.

Competiția INTEL AI Global Impact Festival este organizată anual de către INTEL și are drept scop pregătirea digitală pentru tehnologii, dar și a profesorilor din următoarea generație, de a prezenta inovația și impactul AI. În cadrul competiției, elevii dezvoltă produse și servicii, prin intermediul cărora implică domeniul inteligenței artificiale în rezolvarea problemelor din domeniul social, cultural, educațional ș.a.

„Noi am dezvoltat un program care antrenează un model de detectare a celulelor din sângele uman. Am ales acest subiect deoarece nu toate aparatele de analiză a sângelui sunt suficient de performante pentru a detecta prin imagini foto respectivele celule. Modelul poate fi folosit pentru detectarea a 4 tipuri de celule: Eozinofile, Limfocite, Monocite și Neutrofile,  rezultatele analizelor fiind ulterior folosite pentru diagnosticarea pacientului. Modelul realizat de noi are o precizie de aproximativ 80%.  Sperăm că vom reuși să aduce victoria acasă”, ne spun ​​Marian Soltan și Adrian Bădan, elevi la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău

Alți  doi membri ai echipei Republicii Moldova – Cristian Basoc și Nikita Moglan, elevi la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău, au dezvoltat un prototip inovator al unei mașini fără șofer.

„În prezent observăm o creștere alarmantă a numărului de accidente rutiere, de aceea ne-am propus să dezvoltăm un prototip inovator al unei mașini fără șofer. Mașina integrează tehnologii avansate de inteligență artificială, care îi permit să parcurgă distanțele într-un mod sigur și autonom. Unul dintre principalele sale avantaje constă în abilitatea de a se parca singură, și de a detecta obstacolele pe traseu, reacționând prompt și evitând coliziunile. Suntem siguri că proiectul nostru nu va trece neobservat la etapa internațională”, susțin tinerii.

„Am dezvoltat un proiect care detectează limbajul semnelor din alfabetul American Sign Language (ASL) folosind instrumente de Inteligență Artificială. Aplicația este un pas sigur către îmbunătățirea comunicării și accesibilității pentru persoanele cu dizabilități de auz, deoarece este un instrument puternic care poate ajuta la predarea și învățarea ASL, permițând mai multor persoane să învețe și să comunice prin limbajul semnelor”, ne spun Vlada Pulbere și Anastasia Panfil,  eleve la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău.

„Suntem mândri că deja de doi ani tinerii noștri participă și obțin locuri câștigătoare la competiția INTEL AI Global Impact Festival, poziționând astfel Republica Moldova ca țară care contribuie la dezvoltarea domeniului inteligenței artificiale. Este a 3-a ediție în care Republica Moldova va fi reprezentată de elevi și profesori, iar Ministerul Educației și Cercetării susține și promovează tinerii talentați și le oferă oportunități de dezvoltare. Le dorim mult succes participanților”, susține Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Republica Moldova va fi reprezentată de: Marian Soltan, Adrian Badan, Dumitru Vleju, Vlada Pulbere, Anastasia Panfil, de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău; Svetlana Bespecinaia – profesoară la Liceul Teoretic „Axentii Doljnenco” or.Vulcănești și elevii Volcovici Serghei, Pavlidis Ivan din aceeași instituție; elevii Cristian Basoc, Nikita Moglan,  Mihaela Untu, Ciprian Moisenco de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău.

În 2022, Moldova a fost clasată printre țările câștigătoare, fiind reprezentată de elevii Ciprian Meriacre și Daniela Balutel, de la Liceul Teoretic „Aristotel” din mun. Chișinău, Eduard Balamatiuc și Daria Gheorghieș de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. Iar în 2021, un profesor din Sudul Țării, Dorin Sas, a fost primul câștigător din Republica Moldova la Competiția organizată anual de către INTEL.

În prezent, 500 de elevi urmează Cursul de Inteligență Artificială în instituțiile de învățământ din țară, prin intermediul programului „Tekwill în Fiecare Școală” implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

In this article