Republica Moldova și Polonia vor organiza un exercițiu de stat major în luna decembrie

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova și Centrul Internațional de Siguranță și Securitate Chimică din Polonia își propun organizarea unui exercițiu de stat major în...

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova și Centrul Internațional de Siguranță și Securitate Chimică din Polonia își propun organizarea unui exercițiu de stat major în luna decembrie 2022.

Subiectul a fost discutat astăzi, 18 octombrie, în cadrul unei întrevederi între conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentată de șeful instituției, colonel Alexandru Oprea, cu reprezentanții Centrului Internațional de Siguranță și Securitate Chimică din Polonia, în contextul implementării activităților proiectului EURO MED REACT.

Programul are drept scop punerea în aplicare a unei platforme de cunoștințe și expertize în gestionarea riscurilor și dezastrelor în Uniunea Europeană, dar și în vecinătatea acesteia. În discuțiile purtate cu președintele Centrului Internațional de Siguranță și Securitate Chimică, domnul Krzystof Paturej, conducerea IGSU a trasat acțiunile care urmează a fi desfășurate în conlucrare cu Centrul Internațional în perioada 2022 -2023.

Pe lângă organizarea unui exercițiu de stat major în luna decembrie 2022, s-a discutat și despre desfășurarea unor aplicații complexe de teren, unde urmează să participe cel puțin opt țări cu 250 de participanți, și care vor avea loc în Republica Moldova în anul 2023.

Totodată, oficialii au discutat despre necesitatea prevenirii, pregătirii și răspunsului eficient la dezastre și situații de urgență, dar și despre nevoia de a alinia țara noastră la politicile Uniunii Europene de protecție civilă și gestionare a crizelor.

La final, ambele părțile au reiterat necesitatea cooperării în gestionarea eficientă a riscurilor.

In this article