Republica Moldova, pe agenda priorităților președinției Suediei în Consiliul UE

Republica Moldova va fi o prioritate pe durata mandatului deținut de Suedia în președinția Consiliului Uniunii Europene. Asigurările au fost date de către Johan Forssell, ministrul cooperării internaționale...

Republica Moldova va fi o prioritate pe durata mandatului deținut de Suedia în președinția Consiliului Uniunii Europene. Asigurările au fost date de către Johan Forssell, ministrul cooperării internaționale pentru dezvoltare și al comerțului exterior, la întrevederea cu Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Am apreciat mesajul ministrului suedez care a punctat că în cadrul președinției Suediei a Consiliului UE, țara noastră va fi prioritară pentru programele de asistență ale autorităților de la Stockhol, pentru a implementa eficient reformele solicitate de cetățeni”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook. Cei doi oficiali au vorbit despre domeniile prioritare care vor defini în următorul an dialogul R.Moldova cu Suedia: sporirea comerțului bilateral, preluarea bunelor practici referitoare la tranziția la economia verde, dezvoltarea inițiativelor de utilizare a energiei regenerabile.

În scopul aprofundării relațiilor de cooperare, șeful diplomației de la Chișinău a propus organizarea unui forum al oamenilor de afaceri.

„Pentru dinamizarea schimburilor comercial-economice și atragerea investițiilor suedeze în economia națională, am propus organizarea unui forum al oamenilor de afaceri și diversificarea în continuare a vinurilor moldovenești comercializate în monopolul de stat al alcoolului Systembolaget din Suedia”, a menționat Popescu.

Nicu Popescu și Johan Forssell au făcut un schimb de opinii cu privire la impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra stabilității socio-economice din R.Moldova, în special în sectorul energetic. Oficialul moldovean a adus mulțumiri autorităților suedeze pentru sprijinul acordat pe plan internațional în redresarea economică a R.Moldova.

Regatul Suediei se numără printre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, cu proiecte implementate de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională

Guvernul suedez a sprijinit Republica Moldova în agenda sa națională de dezvoltare și reforme în ultimii douăzeci de ani. Strategia recent adoptată pentru cooperarea în domeniul reformelor a Suediei cu Europa de Est pentru 2021–2027 subliniază domeniile în care Suedia va ajuta țările din regiune să creeze legături mai strânse cu UE prin reforme.

Suedia va prelua președinția Consiliului UE pe 1 ianuarie 2023.

In this article