Republica Moldova, lider european la creșterea prețurilor. Cum explică fenomenul guvernatorul BNM

În februarie 2022, Republica Moldova a fost lider european la rata inflației, adică moldovenii sunt cel mai puternic afectați de scumpiri. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian...

În februarie 2022, Republica Moldova a fost lider european la rata inflației, adică moldovenii sunt cel mai puternic afectați de scumpiri. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a explicat în plenul Parlamentului că acest lucru se întâmplă deoarece Moldova are o economie mai slabă.

“Economia este mult mai mică, cu stocuri mai mici, și un șoc inflaționist pătrunde mai repede în țara noastră. Jucători în piață sunt mai puțini, piața este deschisă și valurile pătrund mai ușor. (…) Noi suntem țară cu venituri mici, respectiv ponderea produselor alimentare în indicele prețurilor de consum este mult mai mare decât în alte țări, chiar și decât în România, a declarat Armașu.

Potrivit datelor oficiale, în luna februarie inflația în Republica Moldova a atins cota de 18,5%, fiind țară cu cea mai mare rată a inflației înregistrată în Europa, peste nivelul Ucrainei de 10,7%.

In this article