Armașu: Banca Națională a Moldovei trebuie să majoreze ratele pentru credite, chiar dacă este dureros pentru cetățeni, pentru că doar așa poate fi asigurată stabilitatea

Banca Națională a Moldovei trebuie să majoreze ratele pentru credite, chiar dacă este dureros pentru cetățeni, pentru că doar așa poate fi asigurată stabilitatea. Declarația a fost făcută...

Banca Națională a Moldovei trebuie să majoreze ratele pentru credite, chiar dacă este dureros pentru cetățeni, pentru că doar așa poate fi asigurată stabilitatea. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în timpul audierilor în Parlament.

”Efectul pe care noi vrem să-l atingem este creșterea ratelor la depozite și la credite. Facem acest lucru ca să încurajăm economiile și ca să descurajăm creditarea. Noi vrem lumea să ia mai puține credite. Noi vrem să descurajăm creditarea, pentru că se iau prea multe credite, populația intră prea mult în datorii. Aceste credite se duc în consum, acest consum pune presiune pe importuri, pe balanța de plăți care vine până la urmă în presiuni pe rezervele noastre valutare. Iată cum funcționează acest cerc. Noi trebuie să majorăm ratele la credite. Este dureros, este un preț pe care-l plătește societatea pentru a avea stabilitatea. Altă soluție nu există, din păcate. Așa funcționează economia”, a declarat guvernatorul.
La 15 martie, BNM a decis să majoreze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,00 puncte procentuale de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual.

In this article