Republica Moldova cumpără 200 000 doze de Sputnik V pentru malul drept al Nistrului

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova va achiziționa un lot de vaccin Sputnik V pentru 100 de mii de cure complete de vaccinare, adică 200 de mii de doze,...

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova va achiziționa un lot de vaccin Sputnik V pentru 100 de mii de cure complete de vaccinare, adică 200 de mii de doze, destinate populației de pe malul drept al Nistrului. Informația a fost confirmată pentru IPN de Zinaida Bezverhni, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Procedura de achiziție va începe oficial luni, după ce vineri va apărea în Monitorul Oficial ordinul privind prețul vaccinului respectiv. Ministerul Sănătăți de la Chișinău va semna un contract direct cu reprezentanții Fondului rus de investiții directe și cu reprezentanți ai SRL „Вакцина человека”. Se preconizează ca livrarea să fie efectuată în termen de o lună de la data semnării contractului.

Anterior, IPN a informat că un alt lot de 100 000 cure, adică 200 000 doze de vaccin Sputnik V, va ajunge și pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile transnistrene anunțaseră acordul încheiat cu Federația Rusă privind furnizarea lotului suplimentar de vaccin Sputnik V în regiune, dar așteptau autorizarea importului de la autoritățile de la Chișinău.

UE și SUA nu au omologat vaccinul rusesc Sputnik V, respectiv persoanele vaccinate cu produsul rusesc nu sunt considerate ca fiind imunizate în aceste teritorii.

Până în prezent, aproximativ 25% din populația Republicii Moldova a fost vaccinată.

In this article