Relațiile economice moldo-germane, discutat de Alaiba cu Uebber

Ministerul Economiei, Dumitru Alaiba, a avut o întrevedere cu ambasadorul Germaniei la Chișinău, Margret Uebber. Oficialii au discutat despre crizele actuale, atragerea investițiilor, relațiile comerciale și noile oportunitățile...

Ministerul Economiei, Dumitru Alaiba, a avut o întrevedere cu ambasadorul Germaniei la Chișinău, Margret Uebber.

Oficialii au discutat despre crizele actuale, atragerea investițiilor, relațiile comerciale și noile oportunitățile de dezvoltare ale acestora.

Dumitru Alaiba a prezentat prioritățile instituției, reformele demarate, sectoarele în care se fac schimbări, precum digitalizarea serviciilor, reducerea birocrației, domeniul taxelor etc.

Acesta a mulțumit pentru susținerea acordată țării noastre de către guvernul german, prin finanțarea proiectelor implementate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova, în domenii precum dezvoltarea economică durabilă, administrare publică și îmbunătățirea mediului investițional.

La rândul său, Margret Uebber și-a exprimat susținerea față de Republica Moldova și a asigurat că Germania este un partener de încredere al Moldovei, atât în dezvoltarea economică, cât și pe calea spre Uniunea Europeană.

La finalul discuțiilor, oficialii au examinat dezvoltarea relațiilor moldo-germane în domeniul cooperării economice.

Potrivit Ministerului Economiei, pe parcursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, Germania s-a clasat pe locul șase printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 6,92% din valoarea comerțului total.

Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Germania a înregistrat, pe parcursul anului 2021, suma de 792 milioane USD. Comparativ cu anul 2020, valoarea comerțului bilateral a crescut cu 16,8%, iar soldul a constituit -301 milioane USD, în favoarea Germaniei.

In this article