Recean va cere în Parlament prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile

Premierul Dorin Recean va merge în plenul Parlamentului pentru a solicita prelungirea stării de urgență pentru 30 de zile. Potrivit autorităților, un proiect de hotărâre în acest sens...

Premierul Dorin Recean va merge în plenul Parlamentului pentru a solicita prelungirea stării de urgență pentru 30 de zile.

Potrivit autorităților, un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 22 noiembrie, iar starea de urgență ar urma să fie prelungită, începând cu 1 decembrie.

Motivul pentru care cabinetul de miniștri solicită prelungirea stării de urgență este dinamica situației de securitate regională din ultimele luni și incertitudinile privind evoluțiile ulterioare ale războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, care constituie circumstanțe ale păstrării riscurilor cu nivel înalt de impact care pot afecta și R. Moldova

„Este de așteptat ca, pe parcursul sezonului rece, cu o probabilitate înaltă, forțele armate ruse să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina, iar în acest moment este sesizată o tendință de intensificare a atacurilor rusești cu drone. Potențialele atacuri asupra infrastructurii energetice ar putea avea repercusiuni asupra livrărilor de energie electrică în R. Moldova, în condițiile necesității utilizării rețelelor ucrainene pentru import de electricitate prin rețeaua ENTSO-E și infrastructura de la Cuciurgan”, precizează autoritățile.

Totodată, datele conturează persistența unui șir de premise care să determine declanșarea în Federaţia Rusă a unui nou val de mobilizare. Astfel, pe acest fundal se configurează riscul intensificării fluxului de cetățeni ruși pe direcția de intrare în R. Moldova, la fel și menținerea unui număr ridicat al solicitanților de redobândire/recunoaștere a cetățeniei R. Moldova.

Autoritățile menționează că autoritățile ruse continuă să destabilizeze situația din R. Moldova, fiind de evidențiat apariția de noi actori, precum conexele mediilor oligarhice ruse în operaţionalizarea schemei financiare de susținere a interferențelor străine.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată ca urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, la data de 23 iunie – pentru încă 45 de zile, la 28 iulie – cu încă 60 de zile. La fel, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile la data de 6 octombrie 2022, 1 decembrie 2022, 2 februarie 2023, 30 martie 2023, 26 mai 2023 și 31 iulie 2023. Ultima dată, starea de urgență a fost prelungită pe 21 septembrie.

In this article