Război în Israel – Cadoul pe care Vladimir Putin l-a primit de ziua lui de la Hamas

Atacul brutal lansat de gruparea Hamas asupra Israelului a venit chiar de ziua lui Vladimir Putin. Un șoc atât de mare în Orientul Mijlociu a fost probabil o surpriză plăcută pentru...

Atacul brutal lansat de gruparea Hamas asupra Israelului a venit chiar de ziua lui Vladimir Putin. Un șoc atât de mare în Orientul Mijlociu a fost probabil o surpriză plăcută pentru un președinte al Rusiei a cărui prioritate strategică este să distragă atenția Occidentului și să reducă sprijinul pentru Ucraina, scrie Politico. Un conflict uriaș în Israel servește întocmai intereselor lui Putin.

 

Întrebarea este cât de mult i se datorează Kremlinului furtuna perfectă de crize – în Israel, Kosovo, Caucaz și Africa – pe care America și Europa trebuie să le gestioneze. Pentru mulți ar fi tentant să îi atribuie lui Putin rolul de creier al operațiunii sau de maestru păpușar în misiunea lui de a stârni prea multe conflicte pentru ca Occidentul să le mai poată face față.

În realitate, Putin nu a declanșat niciuna din crizele menționate mai sus, dar asta nu înseamnă că nu va pune paie pe foc și nu se va folosi de ele în avantajul său. Putin se bucură când este haos în lume, iar propagandiștii Kremlinului răspândesc deja scenariul potrivit căruia un război în Orientul Mijlociu este o victorie pentru Rusia și spun că fondurile pentru Ucraina se vor epuiza.

„Acesta a fost probabil cel mai bun cadou de ziua lui pentru Putin. Atacul asupra Israelului va distrage atenția, dată fiind aplecarea naturală a Statelor Unite pentru Israel”, a spus un diplomat UE pentru Politico. „Sperăm ca asta nu va avea un efect dramatic asupra sprijinului pentru Ucraina, dar, bineînțeles, va depinde mult și de durata conflictului din Orientul Mijlociu. Dacă vrem cu adevărat să fim o Uniune Europeană geopolitică, trebuie să fim în stare să gestionăm mai multe crize în același timp.”

Simțind faptul că Occidentul s-ar putea să își mute atenția de pe Kiev înspre Orientul Mijlociu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit că principalul susținător al grupării Hamas, Iran, este un aliat apropiat al Rusiei, asociind lupta împotriva Rusiei cu cea împotriva militanților islamiști. „Jurnaliștii israelieni care au fost aici în Ucraina, în Bucha, spun acum că au văzut aceeași răutate acolo unde a fost și Rusia. Același rău. Iar singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul, iar aici este un stat terorist care a atacat Ucraina.”

Implicarea Rusiei în conflictul din Israel

Cât de implicați sunt rușii în toate aceste conflicte, în afară de Ucraina? Rusia a purtat tratative de mai multe ori cu militanții islamiști; liderul Hamas, Ismail Haniyeh, și alți oficiali au făcut de curând mai multe vizite la Moscova. După atacurile începute sâmbătă, rușii au adus repede în discuții planuri vechi de redesenare hărții Israelului la granițele din 1967.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că crearea unui stat palestinian era împiedicată de „politica distructivă” a Statelor Unite. Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus că atacurile Hamas sunt o consecință „așteptată” și și-a îndreptat furia asupra Occidentului.

„În loc să lucreze în mod activ la acordul palestiniano-israelian, acești cretini [SUA] s-au amestecat în treburile noastre și îi sprijină pe neo-naziști [Ucraina] cu ajutoare la scară largă, semănând vrajbă între cele două popoare strâns înrudite”, a transmis Medvedev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut bucuros că acum este inevitabil ca suportul pentru Ucraina să se reducă.„Procesul de pompare a regimului de la Kiev cu arme din punct de vedere realist, emoțional, financiar, tehnologic va intra într-un trend descendent.”

Dar înseamnă asta oare că Rusia s-a implicat direct în atacurile Hamas? Pare improbabil. Rusia nu este nici pe departe la fel de importantă ca Iranul în privința sprijinului cu arme și bani pentru Hamas.

Susținerea politică pentru Hamas a încurajat grupul să comită actele de violență, dar orice alt rol mai profund de atât a fost cel mult unul minor, susține și Norman Roule, un fost oficial important al serviciilor americane de informații.

Prin faptul că a purtat discuții cu Hamas despre sprijinul pentru palestinieni îl ajută pe Putin să se prezinte drept un jucător important pe scena internațională în cadrul mișcării de realiniere politică împotriva Occidentului, alături de state precum China și Iran.

Cu doar câteva zile în urmă, Putin spunea că misiunea Rusiei este de a „construi o lume nouă”, dând vina pe Occident pentru războiul din Ucraina și spunând că acesta se poartă pentru „principiile pe care noua ordine mondială se va baza”.

sursa

In this article