R.Moldova votează pentru suspendarea Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa

R. Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de...

R. Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 60 deputați.

Potrivit notei informative a documentului, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive. Mai exact, în 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din R. Moldova și Georgia.

Un alt motiv al suspendării Tratatului este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, la fel, este membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a Tratatului.

Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa a intrat în vigoare în 1992 și impune restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state.

În anul 1999, 30 de state au semnat Acordul privind adaptarea Tratatului, care a vizat angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din țara noastră și din Georgia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Republica Moldova a refuzat să demareze procesul de ratificare a Acordului. Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

sursa

In this article