R. Moldova conduce în exporturile de prune către UE

Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană provin din R. Moldova, anunță ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care face referire la datele publicate de Eurostat,...

Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană provin din R. Moldova, anunță ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care face referire la datele publicate de Eurostat, Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene.

Potrivit viceprim-ministrului, 25% din prunele vândute în UE în 2023 sunt cele din R. Moldova. Anul trecut au fost exportate prune în valoare de 35 milioane de euro.

„(…) Doi ani în urmă Uniunea Europeană a eliminat cotele la șapte produse agricole printre care și prunele (…). 60 de mii de tone crescute, culese și exportate de antreprenorii noștri, sau de patru ori mai mult decât cota de 15 mii de tone eliminată doi ani în urmă. Am depășit cotele de PATRU ori și spațiu de creștere mai este!

Această realizare este meritul oamenilor muncitori ai acestei țări și demonstrează că produsele moldovenești de înaltă calitate sunt apreciate și căutate pe piața internațională. Asta e economia pe care ne-o dorim! În care antreprenorii au acces la piețe și pot să se manifeste pe piața globală. Și la asta lucrăm zi de zi. Suntem alături cu reforme, cu finanțare, cu acces la noi piețe. Și da, putem mult mai mult”, a spus ministrul într-o postare pe Facebook.

În decembrie 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunța că fructele din R. Moldova sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene.

Potrivit unor date ale Ministerului, dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajungea la 2600 de tone. Referitor la mere, în anul 2021 au fost livrate în UE în jur de o mie tone, pe când trecut producătorii au exportat circa 11 mii tone. Totodată, a crescut exportul de prune, de circa 2 ori pe piața UE: de la 27 mii tone în anul 2021, s-a ajuns la 55 mii de tone în anul 2023. O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind anul trecut să exporte circa 25 mii tone, în comparație cu 17 mii tone în anul 2021.

Dumitru Alaiba: Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană provin din R. Moldova

sursa

In this article