Vladimir Putin va ține marți un discurs în care va pune la curent elita politică şi militară a Rusiei cu privire la stadiul războiului din Ucraina și planurile pentru al doilea an al invaziei.
Putin va prezenta, de asemenea, analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi își va expune viziunea asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul. Discursul va începe la ora 09:00 GMT (ora 11:00 în România) în centrul Moscovei, conform News.ro.
Putin îşi va expune cele mai recente gânduri într-un discurs adresat membrilor celor două camere ale parlamentului şi comandanţilor militari şi soldaţilor, la aproape un an după ce a trimis trupe în Ucraina, o decizie care a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la profunzimile Războiului Rece.
„Într-un moment atât de crucial şi foarte complicat al dezvoltării noastre, al vieţii noastre, toată lumea aşteaptă un mesaj în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea de stat. Putin va prezenta, de asemenea, analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.
Televiziunea de propagandă a Kremlinului, Rossia 24, a început o numărătoare inversă pentru discursul lui Putin
Canalul de ştiri Rossia 24, deţinut de statul rus, a lansat o numărătoare inversă până la discursul de marţi al lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale a Rusiei, în condiţiile în care există speculaţii că liderul de la Kremlin şi-ar putea radicaliza retorica din cauza vizitei lui Joe Biden la Kiev, relatează The Guardian.
Valerie Hopkins, jurnalistă la New York Times, scrie că unii analişti sunt de părere că deplasarea lui Joe Biden în Ucraina a ridicat miza, iar preşedintele rus ar putea face modificări de ultim moment la discursul său pentru „a-l face şi mai dur”.
Deplasarea lui Joe Biden în Polonia şi Ucraina a fost în mod clar programată pentru a-l pune în dificultate pe liderul rus, Vladimir Putin, care urmează să ţină marţi un discurs important în parlament, care va stabili obiectivele celui de-al doilea an a ceea ce el numeşte acum un război prin intermediari împotriva puterii armate a Washingtonului şi a NATO.
Discursul lui Putin ar putea fi mai dur după vizita lui Biden la Kiev
De altfel, vizita lui Biden în Polonia a fost programată tocmai pentru a marca în apropierea graniţelor Ucrainei acest prim an al războiului, iar gestul de a veni şi la Kiev, într-o vizită-surpriză, a intervenit chiar în ziua în care ucrainenii îi comemorează pe cei peste 100 de oameni care au murit în timpul protestelor ce au dus la alungarea de la putere în 2014 a preşedintelui Viktor Ianukovici, care era susţinut de Moscova. De altfel, Biden şi Zelenski au vizitat împreună luni memorialul dedicat acestora.
„Desigur, pentru Kremlin, acest lucru (vizita la Kiev – n.r.) va fi văzut ca o dovadă în plus că Statele Unite mizează pe o înfrângere strategică a Rusiei în război şi că războiul în sine s-a transformat irevocabil într-un război între Rusia şi Occident”, a comentat pentru Reuters analistul politic rus Tatiana Stanovaya.
„Este de aşteptat ca discursul de mâine să fie foarte dur, vizând o ruptură demonstrativă a relaţiilor cu Occidentul. Acum ar putea fi introduse modificări suplimentare, pentru a-l face şi mai dur”, a arătat ea.
Şi preşedintele Joe Biden va ţine marţi un discurs public, foarte aşteptat, la Varşovia, pentru a marca un an de război.
Conflictul din Ucraina este de departe cel mai mare pariu făcut de un şef al Kremlinului cel puţin de la căderea Uniunii Sovietice în 1991 – şi un pariu pe care lideri occidentali, precum preşedintele american, Joe Biden, spun că trebuie să îl piardă. Forţele ruseşti au suferit trei răsturnări majore pe câmpul de luptă de când a început războiul, dar controlează încă aproximativ o cincime din Ucraina.
Zeci de mii de oameni au fost ucişi, iar Putin, în vârstă de 70 de ani, spune acum că Rusia este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant, despre care spune că vrea să ciopârţească Rusia şi să îi fure vastele resurse naturale.