Putin rămâne invitat în Africa de Sud în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Vladimir Putin rămâne pe lista invitaților unui summit BRICS care urmează să aibă loc în Africa de Sud, la jumătatea lunii august, în ciuda mandatului de arestare emis...

Vladimir Putin rămâne pe lista invitaților unui summit BRICS care urmează să aibă loc în Africa de Sud, la jumătatea lunii august, în ciuda mandatului de arestare emis pe numele lui de Curtea Penală Internațională, a anunțat ministrul de Externe al statului african, Naledi Pandor.

Pandor a declarat că Putin este unul dintre liderii alianței economice BRICS (formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), așa că va fi invitat la summitul care începe pe 15 august.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președinției afirmase că Africa de Sud este conștientă de obligațiile care îi revin prin statutul de membru al Curții Penale Internaționale.

“Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați (în discuții n.r.) cu diverse părți interesate relevante”, a spus purtătorul de cuvânt, duminică.

Cele 123 de țări afiliate la Curtea Penală Internațională au obligația să îl aresteze pe Putin şi să îl trimită la Haga dacă acesta intră pe teritoriul lor.

Naledi Pandor a adăugat că Africa de Sud va avea cât de curând o “discuție în interiorul cabinetului pentru a decide cum vom răspunde”, scrie SkyNews.

Deocamdată nu este clar dacă Vladimir Putin va accepta invitația.

Africa de Sud și-a atras criticile comunității internaționale, în februarie, când a organizat exerciții navale militare comune alături de Rusia și China.

In this article