Putin l-a demis pe comandantul flotei ruse din Marea Neagră

Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, după exploziile devastatoare de la baza aeriană din Crimeea. Igor Osipov ocupa această funcție...

Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, după exploziile devastatoare de la baza aeriană din Crimeea. Igor Osipov ocupa această funcție din 2019.

Cel puțin opt avioane de luptă au fost distruse în urma deflagrațiilor, pe care Ministerul rus al Apărării le-a numit accidentale, în timp ce surse occidentale consideră că în spatele acestora ar putea fi forțe speciale ucrainene sau rezistența ucraineană din spatele frontului, potrivit publicației Focus, transmite breakingnews.md cu referire la digi24.ro.

Conform jurnaliștilor ucraineni, amiralul Osipov, care se menținuse în post chiar şi după scufundarea crucișătorului „Moskva”, tot în urma atacurilor ucrainene, ar fi fost înlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov (59 de ani). În 2013, Sokolov a fost numit comandant adjunct al Flotei Nordului, din 2020 aflându-se la conducerea Academiei Navale ‘Amiralul Kuzneţov’.

Nu există deocamdată vreun comentariu oficial din partea comandamentului Flotei ruse din Marea Neagră. Exploziile de pe aerodromul militar Saki din peninsula Crimeea ocupată au slăbit semnificativ aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit experților din serviciile britanice de informații, citați de dpa.

Cel puțin opt avioane au fost distruse sau avariate, indică vineri Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informațiilor provenind de la serviciile sale secrete. Saki era folosit în primul rând ca bază pentru aeronavele flotei marinei ruse din Marea Neagră”, se menționează în comunicat.

Cauza exploziilor de marţi rămâne neclară, adaugă Ministerul britanic al Apărării, dar coloanele de fum în formă de ciupercă văzute în videoclipurile martorilor proveneau cel mai probabil din patru zone în care muniția era stocată neprotejată. Potrivit britanicilor, aerodromul în sine ar trebui să fie încă utilizabil în pofida pagubelor considerabile.

Cu toate acestea, este probabil ca Rusia să îşi ajusteze evaluarea securității Crimeii. Până acum, peninsula ucraineană, ocupată de Rusia din 2014, fusese cel mai probabil considerată zonă sigură în spatele frontului.

In this article