PSRM și PDM au semnat Acordul de creare a Coaliției Social-Democrate pentru Moldova

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat au semnat, astăzi, la Parlament, Acordul cu privire la constituirea Platformei parlamentare majoritare, de orientare social-democrată. Documentul a fost semnat...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat au semnat, astăzi, la Parlament, Acordul cu privire la constituirea Platformei parlamentare majoritare, de orientare social-democrată. Documentul a fost semnat de liderii celor două partide: Zinaida Greceanîi și Pavel Filip. În mare parte, documentul conține prevedererile Acordului politic semnat între PSRM și Blocul ACUM, în vara anului 2019.

 Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat că prin semnarea acestui acord se pune o bază solidă guvernării Republicii Moldova și unei bne funcționări a tuturor instituțiilor statului.

”Este o decizie importantă pentru stabilitatea socială, politică și economică a țării.  E vorba de o stabilitate cu atât mai necesară, cu cât mai dificile sunt vremurile prin care trecem, când ne-a lovit o epidemie cu risc sporit pentru națiune”, a declarat liderul PSRM.

În acest acord s-au regăsit principalele obiective ale Republicii Moldova, și în politica internă, și în politica externă echilibrată.

” Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, în forma sa reformată, vor continua aspirațiile cetățenilor care au fost reflectate în documentul de anul trecut. Noi, cei din Partidul Socialiștilor, ne-am asumat toată responsabilitatea, toate riscurile, toate solicitările care le impune semnarea acestui Acord cu PDM”,  a declarat Greceanîi.

Crearea Platformei Social-Democrate presupune și anumite remanieri în componența actualului Guvern.   La propunerea majorității, vor fi înaintate câteva candidaturii de miniștri președintelui țării.

”Sperăm că în noul său format, cu forțe proaspete, Guvernul va deveni și mai eficient, și mai productiv, și mai salvator pentru țară”, a declarat liderul PSRM.

Printre prioritățile Acordului, figurează dezvoltarea economică, ce presupune sprijinirea Guvernului în crearea noilor lociri de muncă, atragerea investițiilor și realizarea programelor naționale cum ar fi: drumuri bune pentru toți; asigurarea cu iluminat stradal a fiecărei localități; extinderea rețelei de gaz natural în fiecare localitate din țară;  implementarea unui program național de gestionare a deșeurilor solide;  extinderea rețelelor de apă și canalizare în toată țara și altele.

O atenție deosebită, Platforma Social-Democrată o va acorda protecției sociale, pentru a majora salariile și pensiile, precum și alte plăți sociale.   De asemenea, noua majoritate se va concentra pe promovarea reformei justiției.

Noua coaliție s-a angajat să promoveze o politică externă echilibrată, cu realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

In this article