PSRM merge la Curtea Constituțională după ce Maia Sandu refuză să se conformeze Legii Supreme

PSRM a luat act de anunțul făcut de președintele Maia Sandu de a desemna din nou candidatul la funcția de prim-ministru care a obținut astăzi un număr de...

PSRM a luat act de anunțul făcut de președintele Maia Sandu de a desemna din nou candidatul la funcția de prim-ministru care a obținut astăzi un număr de voturi istoric – zero. Această decizie a fost anunțată după o simulare a unor așa-zise consultări cu partidele, unde președintele a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament, cu excepția partidului pe care îl conduce din umbră, PAS, se arată într-un comunicat al socialiștilor.

“Decizia anunțată în această seară încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Totodată, președintele țării nu își poate permite sa dea calificative subiective deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, nu își poate permite să o facă pe judecătorul, iar într-o democrație președintele nu își poate permite să anuleze rolul partidelor și să ignore voința majorității parlamentare. Dacă am merge pe logica Maiei Sandu, faptul că a fost membru al guvernului implicat in furtul miliardului și că a participat prin votul său la jefuirea țării, este la fel un motiv foarte serios să fie considerată lipsită de integritate și să nu poată ocupa o funcție în stat.

Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește, la această etapă, tentativă de uzurpare a puterii de stat. La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice.

PSRM va ataca mâine la Curtea Constituțională decretul uzurpator emis de președintele țării. Până la pronunțarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru. Se va apela și la alte mijloace legale și democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare”, se mai arată în comunicat PSRM.

In this article