Alexandru Tănase: Președinta Republicii Moldova trebuie să poarte discutii cu majoritatea de deputati

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să poarte discutii cu majoritatea de deputati, dacă aceasta s-a constituit, cu privire la desemnarea prim-ministrului Republicii Moldova. Declarația a fost făcută...

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să poarte discutii cu majoritatea de deputati, dacă aceasta s-a constituit, cu privire la desemnarea prim-ministrului Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii Punctul pe AZI de la TVR.

În primul rând în Parlament nu există majoritate parlamentară. S-a constituit doar un grup de deputati care sunt gata să voteze pentru un anumit candidat. Nu cred că putem spune că este greşită sau corectă decizia preşedintei Maiei Sandu de a o înainta pe Gavrilița”, susține fostul preşectinte al CC.

Potrivit lui Alexandru Tănase, totuşi preşedintele tării este co-decident, deoarece noi avem republică parlamentară şi nu una prezidentială.

„Preşedintele este co-decident, nu este decident. Preşedintele apare ca un actor activ doar când în Parlament nu este posibil să se găsească o majoritate parlamentară. Astăzi s-a întâmplat altceva. Rolul activ al preşedintelui se încheie. Conform Constituției, președintele trebuie sa poarte discuții cu majoritatea parlamentară. Președinta poate refuza doar o singură dată candidatul, dar astăzi Maia Sandu a venit cu un alt candidat. Noi am avut o situație similară în 2015 când Vladimir Plahotniuc a fost înaintat la funcția de prim-ministru, apoi președintele Timofti a ieșit și a spus motivele pentru care nu a aprobat candidatura acestuia, propunând propriul candidat.

Ulterior s-a creat o majoritate care l-a susținut pe Pavel Filip. Timofti a ales să-și anuleze propriul decret atunci. Nu este exclus că se va ajunge la CC pe această chestiune. Dacă există majoritate, președintele nu poate ignora majoritatea deputaților creată, dacă ea există”, a declarat Alexandru Tănase.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că o înaintează din nou pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Șefa statului, Maia Sandu, a convocat o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare, după ce Guvernul Gavriliță nu întrunit niciun vot, iar ulterior au apărut două candidaturi la funcția de prim-ministru, din partea PSRM și Platforma DA. Este vorba despre Mariana Durleșteanu și Andrei Năstase. Candidata propusă de PSRM este susținută de un grup de deputați din 54 de persoane.

In this article