Protestul fermierilor a ajuns în fața Guvernului: PMAN, ocupată de tractoare

Primele tractoare ale fermierilor care protestează, astăzi, au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Agricultorii și-au parcat tehnica agricolă chiar în fața Guvernului. Primele unități de tehnică agricolă...

Primele tractoare ale fermierilor care protestează, astăzi, au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Agricultorii și-au parcat tehnica agricolă chiar în fața Guvernului.

Primele unități de tehnică agricolă au ajuns deja în PMAN. Agricultorii și-au parcat vehiculele în fața clădirii Executivului.

În contextul protestului organizat astăzi de către agricultori, Inspectoratul General al Poliției informează că fermierii intenționează să intre în Chișinău în jurul orei 10.00 pe străzile Muncești, Calea Orheiului și șoseaua Hîncești. Ulterior, mai multe unități de tehnică agricolă se vor deplasa spre Piața Marii Adunări Naționale unde este preconizată acțiunea de protest.

Astfel, mai multe echipaje ale Poliției vor însoți coloanele fermierilor, pentru a asigura ordinea publică și fluidizarea traficului.

Agricultorii din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hîncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina au pornit cu tehnica agricolă spre capitală. Tractoarele au ajuns în patru locuri autorizate în preajmă mun. Chișinău, lângă Gara de Sud, Aeroport, Centru Meteor și în comuna Stăuceni.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, susține că până la sfârșitul lunii iulie a anului curent, agricultorii își vor primi subvențiile. „La început de iunie s-a început procesul de lucru la AIPA, se lucrează cu o oră în plus, să se proceseze mai repede cererile”, a spus Bolea în cadrul unei emisuni.

Asociația Forța Fermierilor a făcut calcule orientative privind pierderile agricultorilor la culturile de primă grupă, care se așteaptă în sezonul agricol 2023. Astfel, potrivit agricultorilor pierderile vor depăși 2 miliarde de lei.
Anterior, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că a luat decizia să ia o pauză de la proteste și să reia negocierile cu premierul Dorin Recean, privind subiectele îndeplinirii revendicărilor, care i-au scos pe agricultori cu tehnica pe traseele din țară.

Președinta Maia Sandu spune că înțelege că fermierii au anumite probleme, dar în același timp, nu e posibil să închidă țara pentru Ucraina. „Ucraina ne apără efectiv de pericolul rusesc astăzi și noi suntem obligați să facem ce putem”, a declarat șefa statului.

Fermierii s-au ținut de cuvânt și au ieșit la protest. Aceștia și-au scos tractoarele pe traseele din țară, nemulțumiți de faptul că autoritățile nu le acceptă revendicările. MAIA a venit cu reacție.

Cu o zi înainte, discuția fermierilor cu premierul Dorin Recean nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori, anunță Asociația Forța Fermierilor. Aceștia spun că premierul nu a fost de acord cu revendicările acestora și a refuzat să semneze documentul „măcar cu 4 din cele 5 revendicări”.

La data de 26 mai, agricultorii au anunțat că își scot tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale pentru un protest non-stop. Asociația Forța Fermierilor anunță protest cu tehnică agricolă în PMAN, în perioada 7-30 iunie, la care ar urma să participe circa 1000 de persoane și 300 de unități de tehnică agricolă.

Anterior, Asociația Forța Fermierilor a cerut intervenția urgentă și foarte concretă din partea statului privind depășirea crizei din sistemul agrar. „Insistăm ca problemele agricultorilor din Republica Moldova să fie discutate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi organizat în țara noastră în perioada 1-2 iunie 2023”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Sursa: unimedia.info

In this article