Protestele feroviarilor: O criză adâncă în cadrul Căii Ferate a Moldovei

Angajații Căii Ferate a Moldovei (CFM) au organizat proteste de amploare în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției, cerând soluționarea imediată a restanțelor salariale care au început să se...

Angajații Căii Ferate a Moldovei (CFM) au organizat proteste de amploare în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției, cerând soluționarea imediată a restanțelor salariale care au început să se acumuleze începând cu anul 2022.

În plus, aceștia solicită ca Guvernul să intervină pentru a sprijini compania în redresarea financiară și compensarea pierderilor cauzate de întârzierile la plată. În mai multe orașe ale țării, cum ar fi Bălți, Ungheni și Bender, au avut loc manifestații similare, iar protestele au fost susținute de aproximativ 4.850 de angajați care se confruntă cu restanțe salariale de luni bune.

Directorul interimar al CFM, Serghei Tomșa, a recunoscut gravitatea situației și a promis că vor fi găsite soluții pentru achitarea restanțelor salariale. De asemenea, el a subliniat că dificultățile financiare ale întreprinderii sunt rezultatul unei gestionări defectuoase din trecut, dar că în prezent se lucrează intens pentru stabilizarea companiei. Printre măsurile propuse se numără optimizarea cheltuielilor, restructurarea organizațională și atragerea de investiții, dar și accesarea sprijinului european pentru modernizarea infrastructurii feroviare.

Protestele nu doar că subliniază dificultățile financiare majore ale CFM, dar și impactul pe care acesta îl are asupra calității vieții angajaților, care sunt direct afectați de întârzierea plății salariilor. În acest context, sindicaliștii cer majorarea salariului minim la 5.500 de lei, având în vedere că în prezent acesta este de 3.500 de lei, un nivel mult sub așteptările angajaților pentru munca depusă.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article