Protestele față de guvernarea din Moldova și abuzurile comise de aceasta, pentru a împiedica manifestațiile, au ajuns și în presa internațională

Protestele antiguvernamentale de la Chișinău, distrugerea orășelului de corturi în care manifestanții protestau nonstop, abuzurile, intimidările și arestările la indicația guvernării, pentru a stopa manifestațiile, fac subiectul unui...

Protestele antiguvernamentale de la Chișinău, distrugerea orășelului de corturi în care manifestanții protestau nonstop, abuzurile, intimidările și arestările la indicația guvernării, pentru a stopa manifestațiile, fac subiectul unui nou articol în publicația europeană Eureporter.

Articolul intitulat „Democrația” – o lectură contemporană a Republicii Moldova, publicat în 4 noiembrie, descrie evenimentele din țara noastră, din ultimele opt săptămâni, perioadă în care au loc proteste antiguvernamentale de amploare, în cadrul cărora zeci de mii de oameni cer demisia guvernării PAS și a președintelui Maia Sandu.

„În fruntea acestor protestatari se află Partidul „ȘOR”, un partid care a devenit cea mai vizibilă formațiune de opoziție. De la precedentele alegeri parlamentare, când acest partid a obținut șase mandate de deputat în Parlament, scorul său electoral s-a triplat, devenind astfel al doilea cel mai popular partid din țară”, se menționează în articol.

Publicația Eureporter face referire la abuzurile fără precedent comise de guvernare la adresa manifestanților și organizatorilor protestelor.

„În urmă cu trei săptămâni, când protestele au atins punctul culminant, poliția și serviciile speciale au luat cu asalt protestatarii și au evacuat cu forța sute de corturi instalate de către aceștia în fața Parlamentului și Președinției din Chișinău. Intervenția poliției a avut loc la scurt timp după ce Comisia pentru situații excepționale a înăsprit legislația în ceea ce privește organizarea protestelor și a acordat drepturi suplimentare poliției de a dispersa demonstranții. Decizia a fost puternic criticată de organizatorii protestelor, care au declarat că, prin această hotărâre, guvernul PAS subminează principiile democratice și încalcă grav drepturile fundamentale ale omului.

Reprezentanții Partidului „ȘOR” au acuzat guvernul PAS că s-a transformat într-un regim dictatorial și că a folosit Ministerul de Interne, SIS și Procuratura drept bâtă împotriva protestatarilor. Îngrijorările Partidului „ȘOR” au fost împărtășite și de o serie de organizații internaționale pentru drepturile omului din Moldova, care au condamnat abuzurile poliției asupra protestatarilor, precum și evacuarea forțată a corturilor. Printre aceste organizații se numără mai multe instituiții cu renume, precum Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului. Abuzurile PAS au fost condamnate și de către avocatul Poporului din Republica Moldova”, se mai arată în articol.

Publicația europeană Eureporter mai descrie presiunile la care este supus liderul principalei forțe de opoziție din Moldova, Ilan Șor, dar și despre apelurile publice din partea Maiei Sandu la adresa procurorilor și judecătorilor, de a finaliza cât mai repede posibil procesele judiciare în privința acestuia, ceea ce reprezintă o influență în actul de justiție.

„Dl Șor nu este singurul care este supus presiunilor politice nejustificate. Peste 30 de lideri ai protestelor antiguvernamentale au fost, de asemenea, reținuți și arestați în ultimele câteva luni. Printre aceștia, se numără vicepreședintele și deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care a fost arestată în iulie sub acuzația de finanțare ilegală a partidului. Arestarea și încarcerarea ei au fost descrise ca fiind un abuz din partea guvernului de la Chișinău de către organizația pentru drepturile omului Solidaritätsnetz International, membră a prestigiosului grup elvețian Solidarity Network. Organizația a clasificat-o pe Tauber drept deținut politic, deoarece încarcerarea sa a încălcat, în opinia lor, cel puțin două convenții internaționale privind drepturile omului”, se mai menționează în articol.

De asemenea, publicația Eureporter relatează despre criza de imagine în care se află PAS și Maia Sandu, despre popularitatea acestora care scade constant, dar și despre refuzul reprezentanților guvernării de a discuta despre revendicările protestatarilor. Autorul articolului, Vlad Olteanu, admite că protestele antiguvernamentale vor continua, în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent și riscă să rămână la iarnă fără energie electrică și gaze.

La final, autorul articolului se întreabă retoric: „Va găsi Moldova o cale de ieșire din această criză printr-o tranziție democratică și pașnică a puterii? Și, dacă da, suficient de repede pentru a se putea redresa din punct de vedere economic și pacifica din punct de vedere social și politic?”.


In this article