Proteste violente în Franța: Magazine sparte, forțele de ordine intervin cu gaze lacrimogene

Proteste violente în mai multe orașe din Franța. Zeci de persoane au fost arestate, miercuri, în timpul manifestaților de 1 Mai la Paris și Lyon, după ce mai...

Proteste violente în mai multe orașe din Franța. Zeci de persoane au fost arestate, miercuri, în timpul manifestaților de 1 Mai la Paris și Lyon, după ce mai multe grupuri de anarhiști au încercat să deturneze marșul pașnic la care participă mii de membri ai sindicatelor. De asemenea, în orașul Nantes unii protestatari au spart vitrine și magazine, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi au fost desfășurați în întreaga țară, inclusiv 5.000 în Paris.

Principalele două sindicate din Franța au organizat mitinguri de 1 Mai în mai multe orașe, inclusiv la Paris, sub sloganuri pentru promovarea păcii și împotriva austerității, dar și pentru un apel la o „Europă mai protectivă cu lucrătorii”. Evenimentele au loc în contextul alegerilor europene din iunie. În total, 165 de mitinguri au loc în întreaga țară, relatează RFI. La proteste participă însă și pro-palestinieni și critici ai Jocurilor Olimpice, dar și fermierii nemulțumiți de normele de mediu. Potrivit unei surse din poliție, printre cele 4.500 de manifestanți de la Paris se află și câteva sute de radicali, notează AFP.

La Lyon, 22 de persoane au fost arestate și doi ofițeri de poliție au fost răniți după ce indivizi cu cagule au atacat o bancă. Violențe similare au avut loc și în orașul Nantes din vestul țării. La Paris, 25 de persoane au fost arestate înainte ca parada să pornească. Autoritățile au scris pe platforma X că au confiscat arme, inclusiv un cuțit și pumnale de alamă. O sursă din cadrul poliției a declarat pentru FranceInfo că autoritățile au fost pregătite pentru manifestanții. Aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi au fost desfășurați în întreaga țară, inclusiv 5.000 în Paris. Între timp, eurodeputatul Raphaël Glucksmann, președintele mișcării de stânga Place Publique din Parlamentul European, a fost nevoit să plece de la o demonstrație din orașul Saint-Etienne, după ce a fost urmărit de tineri protestatari care au aruncat după el cu ouă pline de vopsea. Glucksmann a declarat că a fost ținta unor „grupuri mici și violente”, într-un atac care a fost rezultatul a „luni de ură și calomnie” orchestrate cu abilitate de stânga dură.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article