Proteste masive în Varșovia: Fermierii polonezi contestă reglementările UE și importurile din Ucraina

Mii de fermieri polonezi au ieșit astăzi în centrul Varșoviei, Polonia, pentru a protesta împotriva reglementărilor agricole ale Uniunii Europene și a importurilor de alimente ieftine din Ucraina...

Mii de fermieri polonezi au ieșit astăzi în centrul Varșoviei, Polonia, pentru a protesta împotriva reglementărilor agricole ale Uniunii Europene și a importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecină, ca parte a săptămânilor de proteste similare în întreaga Europă, scrie AFP.

Unii dintre protestatari au purtat pancarte prin centrul capitalei poloneze cu sloganuri anti-Ucraina, precum și sloganuri anti-UE precum „jos Uniunea Europeană” și „noi suntem fermieri, nu fermieri din colhozul UE”. Aceștia au improvizat și un tanc Abrams din baloți de paie care a fost tractat de un tractor.

Protestatarii spun că doresc ca guvernul polonez să se retragă din Acordul Verde al UE, un plan menit să lupte împotriva schimbărilor climatice și să ajute mediul înconjurător cu măsuri despre care ei spun că sunt prea costisitoare.

Fermierii protestatari doresc, de asemenea, să vadă granița Poloniei cu Ucraina închisă pentru importurile de cereale și alte produse alimentare, pe care susțin că reduc prețurile pe care fermierii le pot obține pe piața internă.

Din Italia până în Spania, Belgia și în alte părți ale blocului comunitar, protestele fermierilor au transformat situația lor într-o temă politică cheie înaintea alegerilor parlamentare din 6-9 iunie în UE, formată din 27 de țări, notează AFP.

Comisia UE a făcut deja unele concesii fermierilor, inclusiv amânarea reducerii utilizării pesticidelor până după alegeri.

Vineri, guvernul polonez a declarat pentru AFP că Varşovia şi Kievul sunt „departe de un acord” cu privire la importurile de produse agricole ucrainene.

In this article