Protest de amploare și ciocniri violente la Belgrad

Mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână şi declarate incorecte de observatorii...

Mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână şi declarate incorecte de observatorii internaţionali.

Activiștii de opoziție, care protestează pașnic de mai bine de o săptămână susțin că agenți provocatori, strecurați în mulțime, au spart geamurile primăriei pentru a oferi un pretext forțelor de ordine să intervină „violent și excesiv”.

Mulțimea a fost dispersată cu gaze lacrimogene, după ce mai mulți indivizi au spart geamurile primăriei din Belgrad și au încercat să intre cu forța în clădire, iar un lider al opoziției susține că a fost lovit de polițiști cu bastoanele de cauciuc. Cel puțin 35 de manifestanți violenți au fost reținuți și mai mulți polițiști au fost răniți, dintre care doi grav.

Într-un comunicat, ministerul de Interne a cerut demonstranţilor să nu recurgă la violenţe şi au asigurat că reprezentanţii opoziţiei „au garantat că astfel de evenimente nu se vor mai produce”.

Duminică seara, într-un mesaj urgent adresat națiunii, președintele Aleksandar Vucic, a declarat că organele de ordine dețin controlul total asupra situației.

„Vreau să vă spun vouă, cetățeni ai Serbiei, nu vă faceți griji, deși scenele sunt dramatice. Nu are loc nicio revoluție, nimic din toate astea nu va scăpa de sub control şi încercăm cu o reacție blândă, o reacție pașnică, să nu rănim niciunul dintre demonstranți”, a adăugat acesta.

Alegerile au atras numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali – inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) – a denunţat o serie de „nereguli”, inclusiv “cumpărarea de voturi” şi ” umflarea urnelor”.

Germania a calificat presupusa fraudă drept „inacceptabilă” pentru o ţară care speră să adere la Uniunea Europeană, Statele Unite au cerut Belgradului să abordeze „preocupările” observatorilor electorali, iar UE a declarat că „procesul electoral din Serbia necesită îmbunătăţiri tangibile şi reforme suplimentare”.

Sâmbătă, biroul procurorului sârb a declarat că a cerut poliţiei să investigheze mai multe presupuse nereguli pentru a stabili dacă există suficiente dovezi pentru a formula acuzaţii oficiale.

In this article