Profesoară din Chișinău, acuzată de glorificarea nazismului în fața elevilor

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a exprimat îngrijorare cu privire la informațiile că o profesoară din Chișinău ar fi glorificat nazismul în fața elevilor și a sesizat organele...

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a exprimat îngrijorare cu privire la informațiile că o profesoară din Chișinău ar fi glorificat nazismul în fața elevilor și a sesizat organele de drept. Aceasta a făcut declarații controversate în timpul unei lecții, sugerând că “Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt – să extermine toți evreii.” Profesoara a fost denunțată de unul dintre elevi, dar ulterior, aceasta i-a cerut să “își închidă gura” și să “stea la locul lui”.

Ministerul Educației s-a autosesizat în acest caz și a cerut convocarea Comitetului de Etică al școlii pentru a sancționa profesoara. De asemenea, ministerul a condamnat “cu fermitate” extremismul, dar nu a specificat la ce liceu s-a produs incidentul. Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a solicitat o anchetă promptă și corectă privind acest incident și pedepsirea celor vinovați.

Această situație vine în contextul creșterii incidentelor antisemite la nivel global în urma conflictului dintre Israel și Hamas din octombrie. Autoritățile din mai multe țări europene au observat o creștere a manifestărilor antisemite după atacurile teroriste asupra Israelului, iar Republica Moldova s-a alăturat altor state în condamnarea fermă a atacului Hamas și susținerea Israelului. De asemenea, Moldova s-a abținut de la votul asupra unei rezoluții ONU care cerea protejarea civililor din Gaza în timpul conflictului.

In this article