Procurorul General, despre dosarul fraudei bancare: au fost favorizate unilateral doar unele grupuri de interese economice şi politice

Direcția pe care s-au focusat până în prezent procurorii în cadrul dosarului privind frauda financiar-bancară nu a permis să aibă loc o investigație complexă și obiectivă cu referire...

Direcția pe care s-au focusat până în prezent procurorii în cadrul dosarului privind frauda financiar-bancară nu a permis să aibă loc o investigație complexă și obiectivă cu referire la toți potențialii beneficiari ai „furtului miliardului”. Declarația a fost făcută de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă în care vor fi prezentate rezultatele controalelor complexe desfășurate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS, transmite Breaking News.

Potrivit lui Stoianoglo, pe cauza privind frauda bancară s-au depus multe eforturi de către entităţile implicate în anchetă, fiind obţinute şi sentinţe de condamnare ale unora dintre făptuitori, inclusiv sechestrarea unor bunuri şi alte active de valoare.

„Totuși, auditul procesual al materialelor cauzelor penale vizate a scos în evidenţă multiple carenţe care permit a concluziona că direcţia pe care s-au focusat colegii până în prezent nu a permis să aibă loc o investigaţie complexă şi obiectivă cu referire la toţi potenţialii beneficiari ai „furtului miliardului”, a menționat procurorul.

Stoianoglo a spus că aceste concluzii sunt argumentate și de „ignorarea totală a poziţiei şi declaraţiilor unora dintre persoanele direct implicate în procesele investigate şi protejarea altora, utilizând instrumentarul procesual penal, evident favorizând unilateral doar unele grupuri de interese economice şi politice”.

În acest sens, relevante pentru procurorii care au desfășurat auditul au fost și materialele unei cauze penale parvenite de la autorităţile competente române și anume DIICOT.

„Acestea au fost lăsate totalmente în nelucrare din martie 2018 până în prezent”, a declarat procurorul.

Potrivit lui Stoianoglo, același „tratament ignorant au cunoscut şi alte cauze penale în care subiectul investigaţiilor venea în contradicţie cu versiunea de bază acceptată la acel moment de Procuratura Anticorupție”.

„În general, subiectul „frauda bancară” este unul destul de complex şi, din acest motiv, aprecierile ce urmează a fi date prestaţiei procurorilor implicaţi în efectuarea anchetei vor fi făcute după realizarea unei serii de activităţi procesuale planificate la ultimele şedinţe ale grupului de urmărire penală, sub conducerea Procurorului General”, a conchis Stoianoglo.

In this article


Join the Conversation