Procurorii PCCOCS l-au audiat pe fostul 𝐧𝐨𝐭𝐚𝐫 𝐚𝐥 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥𝐞 „𝐏𝐥𝐚𝐡𝐨𝐭𝐧𝐢𝐮𝐜”, extrădat joi din Belgia

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-au înaintat învinuirea și l-au audiat joi pe fostul notar al organizației criminale „Plahotniuc”, care a fost...

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-au înaintat învinuirea și l-au audiat joi pe fostul notar al organizației criminale „Plahotniuc”, care a fost extrădat din Belgia în seara aceleași zile.

Învinuirea prezentată ține de anumite fapte infracționale comise în perioada în care activase în acea calitate. Mai exact, procurorii îi incriminează comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic „frauda bancară”; infracțiuni de fals în acte publice; depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din „frauda bancară”; deasemenea, persoana învinuită a creat artificial probe acuzatoare prin falsificarea unor acte notariale.

Acțiunile de urmărire penală vor continua în exercitarea directă a procurorilor PCCOCS, pentru stabilirea tuturor aspectelor relevante comiterii faptelor incriminate, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Anterior, în 2021, procurorii PCCOCS au prezentat în instanța de judecată probe care să permită aplicarea arestului preventiv în privința învinuitului, în absența sa, iar la opt zile de la depunerea demersului – pe 20 aprilie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a satisfăcut solicitarea.

Prin urmare, după extrădarea persoanei, prezentarea învinuirii și mandatului de arest de către PCCOCS, aceasta a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile.

In this article