Procurorii PCCOCS anunță trimiterea în judecată a deținutului și complicelui său pentru trafic de droguri în penitenciarul din Soroca”

Procurorii Oficiului „Nord” al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au anunțat trimiterea în judecată a unui deținut al penitenciarului din Soroca și complicelui său...

Procurorii Oficiului „Nord” al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au anunțat trimiterea în judecată a unui deținut al penitenciarului din Soroca și complicelui său pentru implicarea în furnizarea ilegală de droguri către deținuți. Acuzațiile vizează furnizarea de marijuana, hașiș și pastile cu efect psihotrop în penitenciar, cu faptele desfășurându-se din noiembrie 2022 până în primele patru luni ale lui 2023.

Deținutul în vârstă de 33 de ani, care ispășește o pedeapsă pentru infracțiuni precum jaf, furt și trafic de droguri, a fost identificat ca organizator al schemei ilegale. Acesta a coordonat furnizarea ilegală de droguri colegilor săi de detenție, folosind metoda aruncării peste gardul penitenciarului. Una dintre astfel de acțiuni a avut loc chiar în preajma revelionului de anul trecut, când deținutul a aruncat marijuana și 10 cartele telefonice peste gard (conform înregistrărilor video).

Pentru susținerea acuzațiilor, procurorii au folosit interceptările discuțiilor în care deținutul a discutat despre schemele de furnizare a drogurilor. Schemele au fost posibile cu ajutorul unui complice în vârstă de 28 de ani, fost condamnat la același penitenciar pentru furt, aflat în libertate din 2021. Acesta a fost reținut în momentul în care se pregătea să arunce hașiș peste gardul penitenciarului și acum se confruntă cu acuzații similare.

Dosarul urmează să fie examinat de Judecătoria Bălți, care va pronunța sentința. Potrivit Codului penal, trecerea ilegală a obiectelor în penitenciar și traficul de droguri în cadrul grupurilor criminale organizate pot fi pedepsite cu închisoare de până la 15 ani. Până la pronunțarea instanței, inculpații beneficiază de prezumția nevinovăției, în conformitate cu legea.

In this article