Procurorii au pus sub sechestru 268 de milioane de lei din averea lui Veaceslav Platon în dosarul „Laundromat”

Procuratura Anticorupție anunță că s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 de milioane de lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și...

Procuratura Anticorupție anunță că s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 de milioane de lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Cauza penală propriu-zisă a fost pornită de către Procuratura Anticorupție, conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuzul de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

„Această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

În informațiile prezentate de procuratură se stipulează faptul că sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 dolari SUA, contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

„Mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon”, anunță Procuratura Anticorupție.

La moment urmărirea penală pe acest caz este în plină desfășurare, fiind întreprinse un complex de acțiuni de urmărire penală, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în scopul realizării unei anchete penale complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor incriminate.

Procuratura Anticorupție specifică faptul că punerea sub sechestru a mijloacelor bănești enunțate a fost realizată cu concursul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție.

Notă: persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp, cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

In this article