PRO TV: Maia Sandu – demisă din funcție, dacă nu înaintează Guvernul propus de Igor Dodon

O decizie luată de Curtea Constituțională (CC) anterior o obligă pe șefa statului Maia Sandu să desemneze candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier, scriu jurnaliștii de la...

O decizie luată de Curtea Constituțională (CC) anterior o obligă pe șefa statului Maia Sandu să desemneze candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier, scriu jurnaliștii de la Pro TV Chișinău. Aceștia se referă la decizia CC din 6 august 2020, care obligă președintele țării să înainteze deputaților Guvernul propus de PSRM, dacă este constituită o majoritate parlamentară formalizată. În caz contrat, Sandu riscă să fie suspendată și demisă din funcție.

“În sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție, marja discreționară a Președintelui Republicii la desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru.

În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat ca, după consultarea fracțiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

În sensul articolelor 89 și 91 din Constituție, în cazul în care Președintele Republicii refuză să desemneze candidatul pentru funcția de Prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situație trebuie soluționată prin prisma articolului 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea Președintelui Republicii”.

In this article