Primarul capitalei: Dacă capitala rămână fără apă, atunci spitale, școlile, grădinițele vor avea de suferit

Dacă capitala rămână fără apă, atunci spitale, școlile, grădinițele vor avea de suferit. Mai mult, dacă deconectările se fac pe timp de îngheț, atunci, rețelele vor avea fisuri,...

Dacă capitala rămână fără apă, atunci spitale, școlile, grădinițele vor avea de suferit. Mai mult, dacă deconectările se fac pe timp de îngheț, atunci, rețelele vor avea fisuri, iar pentru restabilirea lor va fi nevoie de miliarde de lei. În același timp, agentul termic va avea de suferit. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi de la Primărie.

„Dar ce se va întâmpla cu spitalele, instituțiile strategice, dar ce se va întâmpla cu sistemul de încălzire fără apă. Sunteți atât de agramați că ați vrut să mă faceți pe mine vinovat, dar de fapt oamenii înțeleg cât de ipocriți sunteți”, a declarat Ceban.

Edilul spune că insistă să fie convocat CSE „Transferați banii pentru prostiile făcute de voi întreprinderea strategică pentru țară să continuă să lucreze și totodată ar fi bine să trimiteți inspecții financiare la Termoelectrica, Aeroport, Vamă, Metal Feros și alte instituții care tare este important lumea să afle ce se întâmplă și acolo.

Apropo, dacă se va opri apa pe timp de îngheț, rămânem fără rețele de apeduct. Se vor forma fisuri peste tot.

Edilul afirmă că în realitate, Guvernul PAS are obiective de falimentare a întreprinderii, punerea totală în responsabilitatea primăriei și „Apă-Canal” și debitarea a tot felul de prostii și invocarea de implicare a factorului extern care nu are nicio legătură cu scumpirile care le-au făcut ei la toate serviciile.
„Municipalitatea, chișinăuieni transferă anual Guvernului 23 de miliarde de lei, iar înapoi îi revine 2,5 miliarde de lei sau aproximativ 12%.

Sunt doua soluții azi: Guvernul este obligat ca în regim de urgență ori să schimbe metodologia și să ajusteze costurile la cel puțin acoperirea cheltuielilor operaționale, dar și a creditelor precedentelor administrații 2013-2014. Iar dacă e să rămână situația curentă, Guvernul trebuie să achite integral gaura de 300 de milioane de lei care urmează să fie în 2023 din cauza scumpirilor și reajustarea tarifelor reale care ar permite depășirea situației de criză”, a conchis Ion Ceban.

In this article