Primăria Chișinău alocă 1 milion de lei pentru combaterea ambroziei. Care sunt următoarele acțiuni

Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că va interveni pentru a eradica ambrozia, o plantă care provoacă alergii severe la mulți locuitori, de pe o suprafață de 68 de...

Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că va interveni pentru a eradica ambrozia, o plantă care provoacă alergii severe la mulți locuitori, de pe o suprafață de 68 de hectare în acest an. Pentru această acțiune, au fost prevăzuți 1 milion de lei în bugetul pentru anul 2023, bani care vor fi folosiți pentru achiziționarea de erbicide.

Ambrozia este o buruiană originară din America, care s-a răspândit în Europa și care produce o cantitate mare de polen alergenic. Potrivit specialiștilor, o singură plantă poate elibera în atmosferă câteva miliarde de granule de polen, care pot provoca rinită alergică, conjunctivită sau astm la persoanele sensibile.

Tudor Gârbu, administrator interimar al ÎM „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a declarat că suprafața afectată de ambrozie este în creștere în ultimii ani și că este nevoie de intervenții complexe și periodice pentru a stopa răspândirea plantei. El a mai spus că serviciile municipale vor aplica metode mecanice (cosit) și chimice (cu erbicide) pentru a combate ambrozia și că va colabora cu ministerul de resort și cu mediul academic pentru a primi recomandările cele mai eficiente.

Întreprinderea a lansat deja un concurs public pentru achiziționarea preparatelor chimice necesare și a solicitat proprietarilor de terenuri să se implice în această acțiune. Primăria a mai precizat că cea mai bună perioadă pentru combaterea ambroziei este la începutul perioadei de vegetație, adică în lunile martie-aprilie.

In this article