Primari din Armenia în vizită de lucru la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”

Un grup de primari din Armenia a efectuat o vizită de lucru la Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău”, acolo unde s-au informat despre recentele proiectele realizate de furnizor. Aleșii locali,...

Un grup de primari din Armenia a efectuat o vizită de lucru la Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău”, acolo unde s-au informat despre recentele proiectele realizate de furnizor.

Aleșii locali, membri ai Convenției primarilor-Est-City2City, au aflat mai multe despre ”Proiectul-pilot” ce prevede instalarea a circa 2000 de contoare cu transmiterea datelor la distanță și integrarea lor într-un sistem SAD (Sistem de colectare si transmitere a datelor).

Specialiștii întreprinderii au informat oaspeții despre revizuirea priorităților de dezvoltare a S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, în contextul provocărilor crizei energetice, dar și despre practicile implementate, menite să asigure fiabilitatea serviciului de aprovizionare cu apă a municipiului Chișinău.

Părţile au discutat și subiecte ce țin de schimbul de experienţă, instruirea cadrelor, implementarea utilajului modern la Staţia de epurare din municipiului Chişinău, stațiile de tratare, renovarea rețelelor de apă și canalizare, asigurarea calităţii apei şi prestarea serviciilor de calitate.

Prezentă la eveniment, viceprimarul municipiului Chișinău, Irina Gutnic, a declarat că, în prezent, se identifică surse financiare pentru crearea propriei infrastructuri privind implementarea proiectelor de orașe inteligente și anume construirea unei coloane vertebrale municipale de transport de date LoRaWAN.

În cadrul vizitei, primarii din Armenia au luat cunoștință și cu sistemul de ,,Furnizare şi instalare a sistemului de monitorizare, control şi achiziţii de date SCADA”. Datorită acestui sistem sunt modernizate mai multe Stații de pompare şi tratare a apei, fapt ce permite monitorizarea în regim real al debitelor de apă și al pierderilor de apă înregistrate în rețea.

De asemenea, delegația din Armenia a vizitat și Laboratorul Central Ape Uzate, Centrul multifuncțional, dar și Stația de Epurare.

In this article