Prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul Reuniunii donatorilor din sectorul justiției: „O justiție care să facă dreptate – o prioritate pentru agenda de reforme a Guvernului”

Actualizarea progreselor înregistrate în procesul de reformă a justiției și combaterea corupției, dar și setarea priorităților următoare în vederea reformării eficiente a instituțiilor de drept din țara noastră...

Actualizarea progreselor înregistrate în procesul de reformă a justiției și combaterea corupției, dar și setarea priorităților următoare în vederea reformării eficiente a instituțiilor de drept din țara noastră au fost discutate, astăzi, în cadrul Reuniunii de coordonare a donatorilor cu genericul „Reforma justiției în Republica Moldova: progrese și următorii pași”, găzduit de Ministerul Justiției.

„O justiție care să facă dreptate este o prioritate pentru agenda de reforme a Guvernului și face parte din agenda de aderare la Uniunea Europeană. Țara noastră nu este singură pe această cale. Împreună cu toate țările și organizațiile noastre partenere, Guvernul este ferm angajat să realizeze reforma justiției în beneficiul cetățenilor”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a mulțumit donatorilor pentru asistența și expertiza oferită în implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției. Realizările înregistrate de Executiv vizează ajustarea cadrului legislativ la modificările constituționale privind sistemul judecătoresc, exercițiul de pre-vetting al membrilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, reforma Curții Supreme de Justiție, precum și adoptarea unui pachet de acte legislative de eficientizare a mecanismelor de protecție a drepturilor omului.

„Toate aceste reforme se conțin și în măsurile propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 6 din cele 9 măsuri vizează sistemul judecătoresc și cel al procuraturii, combaterea corupției, asigurarea și protecția drepturilor omului. Am înregistrat un progres semnificativ pe toate direcțiile menționate și ne bucură faptul că, după ultimele evaluări preliminare, reprezentanții Uniunii Europene ne-au transmis mesaje de apreciere pentru rezultatele atinse până la această etapă”, a menționat ministra justiției. Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, a punctat că, în doi ani de activitate a Guvernului, au fost înregistrate progrese semnificative în domenii-cheie ale sectorului justiției.

„În această perioadă, a demarat un amplu proces de consultare a părților implicate în reformarea sistemului. Scopul nostru este ca reformele sistemice făcute să aibă un caracter ireversibil, iar în funcții de judecători și procurori să avem oameni integri și onești”, a precizat deputata Olesea Stamate.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai țărilor partenere ale Republicii Moldova, donatori, experți, ambasadori și are ca scop evaluarea necesităților țării noastre pentru finalizarea cu succes a reformelor inițiate în domeniul justiției și combaterii corupției.

In this article