Președinta Maia Sandu la Vălcineț, Călărași: „Aici am găsit un bun exemplu local de a aduce Europa la noi acasă”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a vizitat astăzi pe locuitorii satului Vălcineț, una dintre cele mai mari localități din raionul Călărași, așezată la poalele rezervației Plaiul Fagului. „Mulți...

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a vizitat astăzi pe locuitorii satului Vălcineț, una dintre cele mai mari localități din raionul Călărași, așezată la poalele rezervației Plaiul Fagului. „Mulți dintre cei peste 250 de oameni cu care m-am văzut au vorbit despre problemele lor, dar și despre transformările care au loc în sat. Aici, prin Programul național „Satul European”, a fost amenajat terenul din preajma Casei de Cultură, iar prin inițiativa recentă „Satul European Expres” va fi renovată rețeaua de iluminat stradal”, a spus Președinta.

Șefa statului a menționat că Vălcinețul este un bun exemplu de mobilizare și dezvoltare a localității prin conlucrarea mediului privat cu societatea civilă și primăria (Grupul de Acțiune Locală). În sat, cu eforturi comune, a fost instalat iluminatul stradal pe o porțiune de 2 kilometri, a fost construit un stadion, amenajat un teren de joacă cu echipament sportiv și au fost procurate un tractor și echipament multifuncțional. „Aici am găsit și un bun exemplu local de a aduce Europa la noi acasă – localnicii din diasporă au contribuit cu bani pentru construcția a 11 zone de colectare a plasticului. Oamenii de aici mi-au spus și despre faptul că vor drumuri bune la ei în zonă. În ultimii doi ani, în țară au fost date în exploatare peste 350 kilometri de drumuri, dintre care 50 au fost construite de la zero. Acesta este doar începutul, drumurile calitative trebuie sa ajungă în toate localitățile din țară”, a menționat Președinta Maia Sandu.

La final, Președinta le-a mulțumit gospodarilor din localitate pentru unitate și rezistență, menționând că doar așa Moldova poate reuși: „Așa cum a zis azi doamna Natalia, care lucrează la grădinița din sat: „chiar dacă au fost ani grei, cu război la hotar, la noi a fost cald în grădiniță, am avut lumină, copiii au fost alimentați bine și au fost în siguranță”. Acest lucru este cel mai important și vom continua să construim un stat care protejează viața fiecărui om și are grijă de cetățenii săi”, a mai spus șefa statului.

In this article