Prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul întrunirii cu eurodeputați din grupul PPE: „Am reușit să ieșim din perioada rece mai puternici, cu o susținere internațională fără precedent”

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut, astăzi, o întrevedere cu un grup de eurodeputați din cadrul Partidului Popular European (PPE), în frunte cu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE...

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut, astăzi, o întrevedere cu un grup de eurodeputați din cadrul Partidului Popular European (PPE), în frunte cu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova. 

Șefa Executivului a descris situația economică a țării noastre ca urmare a războiului și crizelor multiple suprapuse, care au dus la creșterea inflației, pierderea unor piețe de desfacere și întreruperea lanțurilor logistice. „Moldova este victimă colaterală a agresiunii Rusiei în Ucraina. Ne confruntăm cu un război hibrid. În cazul energiei, practic toate riscurile s-au materializat, Gazprom a redus livrările de gaze, însă am reușit să ieșim din perioada rece mai puternici, cu stocuri de gaze, surse diversificate de energie și o susținere internațională fără precedent”, a declarat prim-ministra.

Natalia Gavrilița a vorbit despre eforturile Guvernului de a stabiliza economia, concomitent cu realizarea unor reforme structurale, care să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Șefa Executivului a enumerat pașii cabinetului de miniștri pentru viitoarele luni și a ascultat opinia eurodeputaților în legătură cu evoluțiile din regiune, în același timp mulțumind pentru susținerea oferită Republicii Moldova.

Alte subiecte abordate au fost asistența financiară primită de la Uniunea Europeană, oportunitățile în cadrul reuniunii Comunității Politice Europene, dar și acțiunile în relația bilaterală, precum reducerea tarifelor de roaming, interconectarea pe energie și altele.  Eurodeputații au subliniat că oficialitățile moldovene sunt așteptate la Bruxelles, pentru a intensifica discuțiile privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Printre participanții la întâlnire se numără David McALLISTER (PPE, Germania), președintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET); Andrius KUBILIUS (PPE, LT), președintele Adunării Parlamentare EURONEST; Michael GAHLER (PPE, DE), purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pentru afaceri externe; Andrzej HALICKI (PPE, PL), vicepreședinte al Delegației la Adunarea Parlamentară EURONEST; Rasa JUKNEVIČIENĖ (PPE, LT), vicepreședinte al Grupului PPE, și Robert GOLANSKI, consilier politic al Grupului PPE pentru afaceri externe, securitate și apărare.

In this article