Forța de a reduce importurile agricole ar putea costa Ucraina 1,2 miliarde de euro în venituri pierdute, scrie Politico
Franţa s-a alăturat Poloniei pentru a cere restricţii suplimentare la importurile de produse agricole ucrainene, ameninţănd să deraieze negocierile privind extinderea accesului Kievului la comerţul fara taxe în UE pentru încă un an, au declarat trei diplomaţi europeni.
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk s-au întâlnit vineri în timpul summitului Triunghiului de la Weimar de la Berlin, unde au lansat un apel să susțină Ucraina, care rezistă războiului de agresiune al Rusiei de doi ani.
Cu toate acestea, cei doi lideri au încheiat, de asemenea, un acord pentru a alinia Parisul și Varșovia, au spus diplomații, înainte de negocierile cruciale de marți seara care vor încerca să încheie o ruptură între țările UE și Parlamentul European cu privire la comerțul cu Ucraina.
Schimbarea ar costa Ucraina 1,2 miliarde de euro în venituri comerciale, potrivit estimărilor Comisiei citate de doi dintre diplomați.
„Este o pierdere masivă pentru o țară care are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi”, a spus unul dintre diplomați.
„Statele membre care fac cea mai mare demonstrație a sprijinului lor față de Ucraina sunt, de asemenea, cele care fac cele mai multe daune țării.”
Problema, dacă nu este rezolvata rapid, riscă să eclipseze un summit al liderilor UE de la Bruxelles, joi, și să expună declarațiile liderilor de solidaritate cu Ucraina ca fiinde goale, în timp ce se înclină la presiunile fermierilor care susțin că nu pot concura cu aceste importuri ieftine pentru că sunt legați de birocrația UE.
Parlamentarii europeni au votat recent să impună mai multe restricții asupra propunerii Comisiei Europene de a prelungi cu un an importurile scutite de taxe vamale pentru Ucraina. Aceste amendamente au trimis cele trei ramuri ale UE — Consiliul, Parlamentul și Comisia — înapoi la masa de negocieri pentru a căuta un compromis. Ambasadorii UE urmau să se întâlnească luni seară pentru a finaliza poziția Consiliului, înaintea unei runde de discuții interinstituționale de marți seara.
Votul a pus un obstacol neașteptat în calea a ceea ce se aștepta să fi fost o trecere fără probleme a măsurilor, după ce țările UE au susținut propunerea inițială a Comisiei în februarie. Aceasta includea restricții privind zahărul, păsările și ouăle din Ucraina. Doar Polonia, Ungaria și Slovacia au votat împotriva extinderii la acea vreme, în timp ce Bulgaria s-a abținut.
După votul în plen din Parlament, majoritatea țărilor UE au părut pregătite să își mențină poziția în negocierile interinstituționale și să oblige Parlamentul să accepte decizia lor de a adopta prelungirea neamendată.
Manevra Macron
Toate acestea s-au prăbușit odată cu schimbarea bruscă a lui Macron săptămâna trecută.
După întâlnirea de la Berlin, Franța s-a alăturat taberei minoritare, condusă de Polonia, care face eforturi pentru noi restricții asupra importurilor ucrainene în bloc, potrivit celor trei diplomați UE apropiați de discuții.
Respectivele restricții propuse ar adăuga diverse cereale și miere pe lista produselor supuse plafoanelor de import și ar extinde perioada de referință pentru calcularea acestor plafoane cu un an, astfel încât acestea să acopere perioada 2021-2023.
„Colaborăm cu Polonia pentru a găsi o soluție care să ne permită extinderea măsurilor temporare, ținând cont de preocupările acestora”, a declarat un purtător de cuvânt al Reprezentanței Permanente a Franței pe lângă UE.
Polonezul Tusk este disperat să înăbușe protestele în masă ale fermierilor din țara sa care amenință să zdruncine coaliția sa de guvernare fragilă. Cererile protestatarilor se concentrează pe limitarea importurilor ucrainene. Macron s-a confruntat cu tulburări rurale similare, ceea ce l-a determinat să apeleze la Bruxelles pentru a reduce presiunea asupra producătorilor autohtoni.
Măsurile pe care Varșovia – și acum Parisul – le impun la nivelul UE oglindesc amendamentele adoptate de Parlamentul European și prezentate de aliatul apropiat al lui Tusk, europarlamentarul polonez de centru-dreapta Andrzej Halicki de la Partidul Popular European.
Restricțiile ar extinde lista produselor care fac obiectul unor plafoane de import pentru cereale și miere și ar include 2021 în perioada de referință pentru calcularea acestor limite.
În timp ce prima măsură ar avea un impact economic limitat asupra Ucrainei, extinderea perioadei de referință până în 2021, ultimul an înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, ar fi mult mai dăunătoare. Asta pentru că exporturile de alimente ale Ucrainei către UE au fost mult mai scăzute în acel an.