Președintele țării: Astăzi vom trece la scenariul patru al pandemiei

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că odată ce va fi depășită cifra de 1000 de îmbolnăviri cu COVID-19, Moldova intră...

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că odată ce va fi depășită cifra de 1000 de îmbolnăviri cu COVID-19, Moldova intră în scenariul patru de evoluție a pandemiei. Potrivit președintelui, prin declanșarea acestui scenariu intrăm în zona de vârf a crizei, transmite Breaking News.

Dodon a declarat că, la această etapă, sistemul medical este pregătit pentru evoluția pandemiei. În prezent, sunt activate 27 de spitale cu profil COVID-19: de nivel raional, regional și național. De asemenea, a fost creat Centrul de triere COVID-19, iar în funcție de necesitate ar mai putea fi amenajate noi asemenea centre.

Potrivit președintelui, dispunem de personal medical suficient pentru a gestiona zona de vârf a crizei. În sistemul de sănătate de stat și privat sunt peste 14 mii de medici, aproape 24,5 mii de asistenți medicali și peste 10,7 mii de infirmiere. În total, aproape 50 de mii de persoane din sistemul sanitar pot fi implicate în gestionarea pandemiei.

De asemenea, toți medicii, inclusiv cei de familie din sate au fost instruiți pentru a fi pregătiți de scenariul patru de evoluție a bolii.

Șeful statului a amintit despre dublarea salariilor personalului medical implicat în prima linie și testarea cadrelor medicale.

Președintele a mai spus că, potrivit estimărilor OMS, autoritățile din Moldova au gestionat corect primele trei scenarii de evoluție a COVID-19.

 

 

In this article