Preşedintele rus Vladimir Putin iar vine cu avertizări

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri asupra unei „catastrofe globale” în cazul unei „confruntări directe” între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei. „Participarea oricărei forţe globale într-un...

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri asupra unei „catastrofe globale” în cazul unei „confruntări directe” între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei.

„Participarea oricărei forţe globale într-un contact direct, într-o confruntare directă cu armata rusă, este un pas foarte periculos care poate conduce la o catastrofă globală”, a spus Putin la o conferinţă de presă la finalul unui summit regional desfăşurat la Astana, în Kazahstan.

Răspunzând unei întrebări despre o eventuală desfăşurare de trupe ale NATO în Ucraina, liderul de la Kremlin şi-a exprimat încrederea că în cele din urmă va prevala „simţul raţiunii” în rândul celor care susţin o asemenea opţiune.

Declaraţia sa coincide cu a 60-a aniversare a Crizei Rachetelor din Cuba din 1962, care a adus atunci SUA şi URSS în pragul celui de-al Treilea Război Mondial.

Putin a mai spus despre NATO că decizia Germaniei de a prioritiza obligaţiile sale faţă de Alianţă în detrimentul propriilor interese economice este o „eroare” ce „are consecinţe negative pentru zona euro, în general şi pentru Germania, în special”.

Avertismentul lui Putin în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO

Consiliul de Securitate al Rusiei, condus de Putin, a avertizat săptămâna aceasta că, dacă Ucraina aderă la NATO, un asemenea „pas ar însemna o escaladare garantată către al Treilea Război Mondial”.

La conferinţa de presă din capitala kazahă el a mai spus, printre altele, că au fost mobilizaţi circa 222.000 din cei 300.000 de rezervişti prevăzuţi în ordinul său din 21 septembrie şi circa 16.000 dintre aceştia sunt deja angajaţi în luptă în Ucraina, promiţând că nu va exista vreo altă mobilizare în plus faţă de aceasta, pe care a considerat-o necesară pentru a putea ţine o linie a frontului de circa 1.100 de kilometri.

El a promis de asemenea că nu va ordona noi bombardamente masive asupra infrastructurilor ucrainene, ca represalii după explozia de pe podul Crimeii, susţinând că doar șapte din cele 29 de astfel de obiective stabilite de armata rusă nu au fost încă distruse, însă respectivele obiective neafectate sunt în continuare o ţintă, „dar mai încolo, vom vedea”.

Preşedintele rus a mai afirmat că încă nu a decis dacă va participa în noiembrie la summitul G20 din insula indoneziană Bali şi că nu vede „necesitatea” unei întrevederi cu omologul său american Joe Biden, care la rândul său a spus mai devreme săptămâna aceasta că nu vede „vreo raţiune” de a se întâlni acum cu Putin.

In this article