Președintele: Moldova are nevoie de un concept de reabilitare a sistemului de irigare

Noi trebuie să revenim la un concept național de reabilitare a sistemelor de irigare în Republica Moldova, fără de care vom pierde agricultura, a declarat președintele Igor Dodon...

Noi trebuie să revenim la un concept național de reabilitare a sistemelor de irigare în Republica Moldova, fără de care vom pierde agricultura, a declarat președintele Igor Dodon în timpul prezentării raportului de activitate în 3,5 ani de mandat. 

Șeful statului susține că pentru revitalizarea sistemului de irigare din țară se impun acțiuni complexe și sistemice. La inițiativa președintelui, deja au fost votate mai multe acte în acest sens.

”În acest an, la inițiativa mea au fost rezolvate câteva probleme. În aprilie, a fost modificată legea prin care agricultorii au acces la lacurile și râurile care sunt în proprietate privată. În august, la inițiativa mea, Guvernul a modificat hotărârea și în scop de irigare se permite acces la apele subterane”, a declarat Dodon.

Președintele a menționat că din cauza secetei acest an a fost foarte dificil pentru agricultură. Potrivit șefului statului, autoritățile au făcut tot posibilul și au găsit surse suplimentare de la bugetul de stat pentru a acorda suport agricultorilor care au avut de suferit din cauza secetei. În total, Guvernul a alocat suplimentar 300 de milioane lei pentru acordarea compensațiilor, ce variază între 1100 și  3800 de lei per hectare.

In this article