Președintele CSM va fi ales și din rândul profesorilor titulari de drept

Parlamentul a susținut, cu majoritate de voturi, inițiativa președintelui țării, Igor Dodon, cu privire la alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit proiectului elaborat de șeful statului, președintele...

Parlamentul a susținut, cu majoritate de voturi, inițiativa președintelui țării, Igor Dodon, cu privire la alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit proiectului elaborat de șeful statului, președintele CSM va putea fi ales nu doar din rândul judecătorilor membri ai CSM, dar și din rândul profesorilor titulari de drept, membri ai CSM.

Condițiile care au impus elaborarea acestui proiect sunt determinate de opinia comună urgentă a Comisiei de la Veneția și Directoratului Drepturile Omului al Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei. Finalitățile urmărite de inițiativa prezidențială rezidă în ajustarea alegerii președintelui CSM potrivit standardelor internaționale, în a căror lumină posibilitatea alegerii în calitate de președinte al CSM din rândul profesorilor de drept titulari reprezintă un exercițiu democratic.

Proiectul prezidențial a fost votat de deputați în prima lectură.

In this article