Presa străină, despre relația dintre Dodon și Sandu: PSRM a început dintr-o dată să voteze în tandem cu aleșii locali ai PAS

Cunoscutul portal european EUreporter a publicat un material analitic despre fostul președinte al Moldovei Igor Dodon intitulat „Inamicul care a devenit prieten”. Articolul notează cum s-a schimbat poziția...

Cunoscutul portal european EUreporter a publicat un material analitic despre fostul președinte al Moldovei Igor Dodon intitulat „Inamicul care a devenit prieten”. Articolul notează cum s-a schimbat poziția liderului socialist în raport cu actualul președinte al țării, Maia Sandu, precum și modul în care declarațiile sale contrazic acțiunile acestuia.

Autorul articolului, remarcă că, la prima vedere, Dodon este politicianul perfect de opoziție – pe rețelele sale de socializare e numai furie și critică în adresa autorităților și își manifestă indignarea în raport cu puterea actuală la întrunirile prin țară sau la mitingurile pe care le organizează.

Mai mult decât atât, articolul scoate în evidență și cooperarea dintre Maia Sandu și Igor Dodon care s-a conturat și mai vizibil după alegerile locale din toamna acestui an.

„La scurt timp după alegerile locale din noiembrie 2023, în care partidul PAS al doamnei Sandu a obținut un rezultat dezastruos de slab după ce a pierdut în fața forțelor de opoziție din toate cele 11 mari orașe din Moldova, criticii au început să sublinieze un fenomen surprinzător. Partidul Socialist al domnului Dodon a început dintr-o dată să voteze în tandem cu aleșii locali ai PAS, permițându-le astfel acestora din urmă să își asigure poziții cheie în administrațiile locale”, se menționează în articol.

Argumentele guvernării și cele ale lui Igor Dodon, se pare că, nu au fost suficient de credibile, iar cooperarea dintre foștii adversari tot mai evidentă.

„Întrebat despre această schimbare neobișnuită, domnul Dodon a respins zvonurile conform cărora se formează coaliții cu oponenții săi politici pe care el și partidul său (PSRM) îi acuză că ruinează țara. Dar oricare ar fi motivul, acțiunile lui Igor Dodon vorbesc în mod clar mai tare decât cuvintele”, menționează autorul articolului.

Cât privește deschiderea brațelor Maiei Sandu pentru „porumbelul de pe gard”, calificativ pe care Igor Dodon și l-a dat singur în campania electorală din 2020, autorul articolului scoate în evidență faptul că și europenii ar trebui să fie atenți la acest tandem.

„Această întorsătură deosebită este un factor important de care decidenții europeni trebuie să  țină cont atunci când discută cu politicienii care sunt la putere în Chișinău – peisajul politic al Republicii Moldova este fluid, imprevizibil și nu este susceptibil de un calcul precis”, mai scrie EUreporter.

Menționăm că despre colaborarea ascunsă dintre Maia Sandu și Igor Dodon se vorbește de mai mult timp. Situația a ieșit în evidență în special după alegerile locale din Republica Moldova, când PSRM a evitat să facă coaliții cu partidele de opoziție, acceptând doar colaborarea cu PAS în teritoriul. Asta deși, în campania electorală, atât fruntașii PAS, cât și cei de la PSRM au promis că astfel de coaliții nu vor fi acceptate.

In this article