Presa: Șeful CNPF ar acționa în favoarea unei multinaționale pentru a distruge cea mai mare companie autohtonă de asigurări

Președintele Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chițan este acuzat că ar intermedia distrugerea uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din...

Președintele Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chițan este acuzat că ar intermedia distrugerea uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din Republica Moldova – Moldasig, în interesele unei companii străine. Potrivit unui articol publicat în presă, CNPF, sub conducerea lui Chițan a adoptat un șir de decizii părtinitoare și aparent ilegale, care pot conduce inclusiv la dezechilibrarea sectorului de asigurări din Republica Moldova, relatează argumentul.info, preluat de BreakingNews.md.

Articolul se referă în primul rând la o hotărâre a CNPF din 22 iulie, prin care instituția a decis să își asume responsabilitatea administrării a unui pachet de 80% din acțiunile Moldasig, o decizie nemotivată, prin care CNPF impune și propriul administrator cu un salariu exorbitant ce depășește 50.000 de lei, pe care trebuie să-l achite compania. „CNPF își argumentează acțiunile prin lipsa controlului necesar asupra companiei și riscurile la care este supus, în legătură cu lichiditățile și capacitatea de plată. Este însă de menționat că până la impunerea administrării speciale SA „Moldasig” avea organe de lucru pe deplin lucrative, care au adus compania în pozițiile de lider în domeniu, potrivit rezultatelor din 2018. Mai mult decât atât, administrația „Moldasig” fusese aprobată de CNPF și nu au existat niciun fel de pretenții nici la numirea acesteia, nici pe parcursul activității sale. În ceea ce privește nivelul de lichidități și capacitatea de plată, „Moldasig” S.A este lider printre companiile de asigurări din Republica Moldova, depășind de 3-4 ori standardele maxime cerute de CNPF”, se menționează în articolul argumentul.info.

Sursa notează că CNPF nu a avut niciun motiv legal pentru a lua această decizie. Mai ales în condițiile în care pe piața de asigurări din Republica Moldova funcționează un șir de companii care nici pe departe nu corespund cerințelor minime legale privind nivelul de lichidități și de solvabilitate. „Însă, în privința lor nu sunt luate măsuri de administrare specială. Iar astfel de companii activează pe piață nu de un an. Poate Dl Chițan nu urmărește statistica oficială a pieței de asigurări și le permite acestor companii să funcționeze nestingherit și să emită polițe de asigurări pentru clienți?”, întreabă autorii materialului.

Ei se referă și la scăderea prețului de vânzare a acțiunilor Moldasig, dar accentuează că acesta este stabilit cu acordul CNPF. „Nu administrația companiei decide prețul acțiunilor. De fapt, prețul este stabilit doar cu acordul CNPF. Chiar și comercializarea și identificarea potențialului investitor se face sub controlul strict al CNPF. Iar toate modificările de preț s-au făcut cu acordul în scris al CNPF. De ce, în acest caz, până acum, reprezentanții CNPF nu au avut întrebări în legătură cu acțiunile companiei?”.

În plus, se menționează că prin acțiunile CNPF, Compania Moldasig a fost prejudiciată enorm, inclusiv prin faptul că a pierdut drepturile de a fi reprezentată în cadrul Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule. „Înlăturarea respectivă a dus la aceea că Moldasig, în decurs de 3 ani nu-și va mai putea reprezenta interesele în această instituție, chiar dacă este cel mai mare reprezentant din Republica Moldova care comercializează „Green Card”).

Potrivit autorilor, în spatele  deciziei CNPF s-ar ascunde interese personale pecuniare ale lui Valeriu Chițan. Or, în calitate de adjunct al administratorului impus de CNPF ar urma să fie numit Victor Coadă, în prezent șeful reprezentanței companiei „Donaris Vienna Insurance Group” S.A. „Această companie este concurentul direct al „Moldasig” S.A. și decizia respectivă va avea urmări grave, având în vedere că administrarea temporară a fost introdusă pentru o anumită perioadă de timp”.

În acest context, autorul dezvăluie mai multe legături ale lui Chițan cu respectiva companie străină, sugerând că acesta îi promovează interesele în schimbul unor beneficii personale. Acest fapt va afecta grav piața de asigurări din Republica Moldova. „Deci, concluzia logică ce reiese din această situație este că CNPF, în frunte cu dl. Chițan, și-a pus drept scop să comercializeze portofoliul de 80% din acțiunile „Moldasig” S.A, care au fost transmise ilegal în administrarea directă companiei a „Vienna Insurance Group”. În rezultatul acestei tranzacții, cel puțin 30% din piața de asigurări va ajunge sub controlul unei companii străine, astfel încât, pentru mult timp, nici nu va mai putea fi vorba de concurență. Va veni vremea monopolului și a dictaturii. Dar ale cui interese le apără dl Chițan? Evident, ale investitorului austriac și, evident, nu în bază de voluntariat, mai ales că nu o dată a fost surprins în discuții particulare în Austria, în reprezentanțele unei companii private. Chiar dacă este reprezentantul unei instituții de stat din Republica Moldova”, se mai arată în articol.

Autorii concluzionează că Valeriu Chițan, în loc să se preocupe de problemele sectorului de asigurări din Republica Moldova, care nu sunt puține, își promovează propriile interese pecuniare. „Dl Chițan, fără să acorde atenție problemelor reale ale pieței de asigurări precum concurența neloială între companii, intermediarii din asigurări, nerentabilitatea unora din cele mai importante tipuri de asigurări, care, în rezultat, duc la reducerea nivelului de capitalizare a companiilor, se ocupă în schimb de distrugerea liderului pieței de asigurări, pentru a obține dividende personale din această afacere”, constată argumentul.info.

In this article


Join the Conversation